Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Wandelen in Midden-Delfland
=> Originele pagina.

Wandelen in Midden-Delfland

Midden-Delfland, het kleine Groene Hart van Zuid-Holland, leent zich bij uitstek voor een stevige wandeling. Polderlandschappen, waterwegen en de cultuurhistorie van de dorpen en steden wisselen elkaar af. Denk aan de steden Delft, Schiedam, Vlaardingen en Maassluis en de dorpen Schipluiden, Den Hoorn, Maasland, 't Woudt en De Zweth. En daarnaast de waterwegen als de Vlaardingervaart, de Zweth, de Gaag, de Vlieten, de Schie, de Berkelsche Zweth en een groot aantal poldersloten in een eeuwenoud patroon. Het Midden-Delfland gebied kent ook groeiend aantal onverharde paden langs waterwegen en door weilanden. Wandelen met GPS kan ook: kijk bij Met GPS op pad. Wandelen over fietspaden kan goed met het Fietsknooppuntensysteem.


Graskade langs de Duifpolder en de Vlaardingervaart, onderdeel van LAW 6-1.

Wandelroutenetwerk Hof van Delfland

In september 2015 werd tijdens een wandelweekend het Wandelroutenetwerk Hof van Delfland feestelijk in gebruik genomen. Met behulp van 440 routepalen en 110 informatiepanelen kunnen prachtige wandelroutes worden uitgezet in een groot gebied: van strand to voorbij Rotterdam en van Nieuwe Waterweg tot Zoetermeer. Het gebied beslaat veertien gemeenten. Thuis een route voorbereiden kan met de Knooppuntenplanner. Meer informatie op de speciale pagina van het Wandelroutenetwerk Hof van Delfland.

TOPs: Toeristische Overstap Punten

De toegang tot het Midden-Delfland gebied is eenvoudig gemaakt met de op strategische plaatsen gelegen parkeerplaatsen en de richtingsborden naar deze plaatsen. Daarnaast heeft Midden-Delfland aantal TOPs: Toeristische Overstap Punten. In de nabijheid van een horecagelegenheid zijn parkeerplaatsen om van hier wandelend of op de fiets het gebied in te gaan. Op het informatiepaneel zijn wandel- en fietsroutes aangegeven. De website voorziet ook in PDF bestanden met deze routes.

Historische wandeling door Schipluiden

De Historische Vereniging Oud-Schipluiden en de Midden-Delfland Vereniging hebben een historische wandeling door Schipluiden samengesteld waarbij alle belangrijke gebouwen, objecten en wetenswaardigheden aan bod komen. Begin- en eindpunt is Museum Het Tramstation in Schipluiden. De kaart en folder wijzen de weg.

Zwethzone wandelroute

In 2014 is het gezamenlijke Zwethzone project van de gemeenten rondom het water de Zweth en Haaglanden opgeleverd. Hierbij zijn ook een wandelroute en fietsroute ontworpen door dit nog prille gebied. Enkele nieuwe bruggen maken dat vanuit omliggende woonwijken ook Midden-Delfland gemakkelijker te bereiken is.

Beleef Midden-Delfland - wandeltochten

Op de website Midden-Delfland moet je beleven kun je alvast een leuke wandeltocht uitkiezen en virtueel beleven zonder zelfs maar een stap te verzetten. Vind je de route leuk? Exporteer hem als gpx-bestand naar je smartphone en ga op pad! Veel wandelplezier toegewenst.

Boerenlandpaden

Het Recreatieschap Midden-Delfland heeft in 2014 een vijftal wandelingen met boerenlandpaden ontwikkeld met een lengte tussen de 5 en 10 km, waarbij een deel over boerenland loopt. De boerenlandpaden liggen verspreid in het Midden-Delfland gebied, in vijf verschillende polders. Bij de start van elke wandeling is een folder verkrijgbaar van deze wandeling; de folders zijn ook digitaal beschikbaar op www.heerlijkbuiten.nl of via de download links hieronder (klik op de titel).

De vijf wandelingen zijn:

 1. Aalkeetbuitenpolderpad: lengte 8,3 km, waarvan 2 km boerenpad over land van boerin Ineke (gesloten 15 maart t/m 15 juni i.v.m. broedseizoen).
 2. Foppenpolderpad: lengte: 5 km, waarvan 3 km boerenpad over land van boer Paul.
 3. Duifpolderpad: lengte 9 km, waarvan 500 m boerenpad over land van boer Simon (gesloten 15 maart t/m 15 juni i.v.m. broedseizoen).
 4. Ackerdijksepolderpad: lengte 6 km, waarvan 3,2 km boerenpad over land van boeren Cees, Hans en Arie (gesloten 15 maart t/m 15 juni i.v.m. broedseizoen).
 5. Holiërhoeksepolderpad: lengte 8 km, waarvan 900 m boerenpad over land van boer Aad (gesloten 15 maart t/m 15 juni i.v.m. broedseizoen).

Ook enkele wandelingen en Ommetjes van de Midden-Delfland Vereniging (zie hieronder) gaan deels over boerenland, met name wandelingen: Commandeursroute, Polderpadroute en Klaas Engelbrechtsroute; en de ommetjes: Dijkpolderpad-route, Commandeurspolder-route en Boerenland-pad.

Wandelingen van de Midden-Delfland Vereniging

De Midden-Delfland vereniging heeft 18 wandelingen in drie series van zes boekjes uitgegeven; zij zijn te koop bij de vereniging en diverse locaties in het gebied. Voor elke route worden naast de kaart met een beschrijving ook de  cultuurhistorische objecten beschreven. De wandelingen zijn op internet te bekijken en als GPX bestand beschikbaar op: Midden-Delfland moet je beleven
Klik hier voor het overzicht van de wandelingen.

Wandelen met een gids

Regelmatig organiseert de Midden-Delfland Vereniging ook (thema)wandelingen door het gebied met een gids. Hou de website van de vereniging in de gaten: www.middendelflandvereniging.nl

40 Ommetjes in Midden-Delfland

Ommetjes zijn korte wandelingen van zo’n 5 kilometer en geschikt voor zo maar even tussendoor. De 40 ommetjes zijn aangegeven in de speciale folder (papier en PDF-bestand). Van elk ommetje is een beschrijving met kaartje beschikbaar. Deze kunnen van de website van de Midden-Delfland Vereniging internet worden worden opgehaald (PDF-bestand). In 2017 zijn de 40 ommetjes vernieuwd en aangepast aan de huidige situatie.

De oude (2012) ommetjes zijn op internet te bekijken en als GPX bestand beschikbaar op: Midden-Delfland moet je belevenKlik hier voor het overzicht van de ommetjes (de 2012 versies).

 

15 dagtochten door Midden-Delfland

De Midden-Delfland Vereniging maakte in 2017 vijftien wandeldagtochten door Midden-Delfland. De folder is te verkrijgen bij deze vereniging. Op de website zijn de individuele wandeltochten te downloaden. Er is keuze uit vijf lijnwandelingen (b.v. van station naar station), vijf rondwandelingen en drie tweedaagse wandelingen.

Vliegende Wandelpaden in Midden-Delfland

Midden-Delflandse boeren stellen regelmatig hun weiland ter beschikking voor de Vliegende Wandelpaden. Mensen krijgen daarmee de mogelijkheid dichtbij huis te genieten van rust en ruimte in een monumentaal oer-Hollands landschap. In 2014 werd het eerste Vliegende Wandelpad officieel geopend. De Vliegende Wandelpaden in Midden-Delfland zijn ontstaan uit een samenwerking tussen stichting Groenfonds Midden-Delfland, Agrarische Natuurvereniging Vockestaert (die de boeren bereid vond hun weiland beschikbaar te stellen) en gemeente Midden-Delfland.

In augustus 2017 kwamen er drie Vliegende Wandelroutes beschikbaar met lengtes van 5, 12 en 15 kilometer. Zie hier voor meer informatie en de routes.

Wandelen langs Delflands water

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft zeven wandelingen beschreven in het door deze organisatie beheerde gebied (klik op het plaatje, PDF):

 • Route 1. De blanke top der duinen… Delflandse hoofden;
 • Route 2. Glazen stad, achter de duinen, Westland;
 • Route 3. Zicht op Vlietlanden, Midden-Delfland;
 • Route 4. Elzen, wilgen en een krekengebiedje, Bieslandse Bos;
 • Route 5. Parel nabij de stad, Schieland;
 • Route 6. Historische beek, van monding tot bron, Haagse Beek;
 • Route 7. Landgoed, stad en waterwerk, Haagland.

Meer wandelen in Midden-Delfland

Meer wandelroutes


Grasdijk langs de zuidzijde van de Zweth langs de Woudsepolder.

22 november 2017
Midden-Delfland Nieuws
12 september: Documentaire De Moestuin in première op TV West en WOS
12 september: Samen met Vockestaert en Vitesse Delft voor Villa Joep 4 seizoenen de paden op
8 september: Vijfde Montmartre brengt unieke Franse sfeer in Den Hoorn
8 september: Opening Open Monumentendag in teken van Antonius Hambrouck
8 september: Video: Hambrouck kunstwerk van idee, naar maakproces en onthulling
7 september: Open Monumentendag in Midden-Delfland - 8 en 9 september 2018
7 september: Interessante Kindermonumentendag in Schipluiden en 't Woudt
20 augustus: Een stukje Parijs in Den Hoorn - Montmartre op 8 september 2018
Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina