Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Recreatie in Midden-Delfland
=> Originele pagina.

Midden-Delfland: rust, ruimte en recreëren!

Midden-Delfland heeft de recreant veel te bieden. Of je nu heerlijk wilt wandelen, fietsen, zeilen, skeeleren, kanoën of vanaf een terras van het mooie landschap wilt genieten, het kan allemaal in Midden-Delfland! Daarnaast kent het gebied een schat aan cultuurhistorie en archeologie!

Het Midden-Delflandgebied is een veenweide landschap dat wordt gekenmerkt door weilanden, sloten en knotwilgen. Een aantal boezemwateren zorgen voor de afvoer van overtollig water. Er zijn diverse soorten weidevogels te vinden en Midden-Delfland is zelfs één van de belangrijkste gruttogebieden van Nederland. Ook de Vlietlanden, een moerassig gebied met riet- en hooilanden en open water is het ontdekken waard. De Vlietlanden zijn door Natuurmonumenten aangekocht om te zorgen dat de natuur behouden blijft. Kenmerkend voor Midden-Delfland is een aantal kleine, oer-Hollandse dorpjes zoals Schipluiden, Maasland en 't Woudt, met 35 inwoners één van de kleinste dorpje in Nederland. Niet alleen de knotwilgen vertellen dat de tijd hier stil staat. Het kerkje dateert uit 1277.


Vlaardingsevaart en de Duifpolder

Op deze pagina en de pagina's in de navigatiekolom staat veel informatie over recreatiemogelijkheden in het Midden-Delflandgebied.

Staatsbosbeheer beheert de recreatiegebieden (vanaf 2017), inclusief kunstwerken, in opdracht van het recreatieschap Midden-Delfland.

Fietsen

Midden-Delfland is een ideaal fietsgebied met lange, vaak vrij-liggende, fietspaden. Onderweg kom je een groot aantal gezellige ruststops tegen om even op adem te komen en bijvoorbeeld een hapje te eten. Met het fietsknooppuntensysteem kun je zelf een route kunt uitstippelen. Het gebied is erg goed bereikbaar vanuit de omliggende steden met parkeerplaatsen aan de randen van het gebied. Ideaal dus om ook 's avonds nog even de fiets te pakken voor een tochtje in het nog jonge Abtswoudsebos.

Centraal in dit bos ligt een oude kreekrug die niet beplant is vanwege een aantal archeologische vondsten uit de Romeinse Tijd. In het Abtswoudsebos zijn in twee fietstunnels onder de spoorlijn Delft-Schiedam aangelegd. Over de Schie zorgt de Kandelaarbrug voor een oeververbinding.  Ook de route vanuit de Broekpolder naar de Foppenplas is verrassend, omdat het een overgang is tussen hoger gelegen bebost gebied naar een lager gelegen gebied met plassen en weilanden. Een leuke afwisseling tijdens een fietstocht is een overtocht met veerpont De Kwakel. Een bijzondere fietsroute is de audiotour waarbij u onderweg informatie kunt krijgen over diverse cultuurhistorische objecten.

Op de recreatiekaart van Midden-Delfland staan alle fietspaden aangegeven of beleef thuis een fietsroute met beleef.mooidichtbij.nl. Fietskaarten en -routes zijn verkrijgbaar bij de Midden-Delfland Vereniging, VVV-kantoren, NS stations en Vereniging Natuurmonumenten. Er worden in Midden-Delfland ook regelmatig fietstochten georganiseerd, zoals op de Midden-Delfland Dag(en) en de Westlandse Molen Dag (beide in juni). 

Algemene informatie

Fietsroutes en informatie

Fietsverhuuradressen

 • Delft: NS station: tel. 015-2143033, www.ov-fiets.nl. 
 • Delft: Wijtman, Westlandseweg 17, tel. 015-2578231, www.wijtman.nl.
 • De Lier: Gerrit Solleveld, Hoofdstraat 20: tel. 0174-512282.
 • Maassluis: NS station: tel. 010-5916988, www.ov-fiets.nl. 
 • Schiedam: Stationsrijwielshop: tel. 010-4376772, www.ov-fiets.nl. 
 • Schipluiden: Rijwielhandel van de Bosch, Dorpsstraat 11, Schipluiden, tel: 015-3808252.
 • Buitenhotel De Vreemde Vogel, Van Baerlestraat 252, 3132 EK Vlaardingen, 010-3415025.
 • Solex Tours Westland: Ouderwets op de Solex, tel. 015-3801580.


Wandelen met de Midden-Delfland Vereniging

Wandelen

Het gebied kent een groot aantal wandelpaden, geschikt voor zowel de recreatieve loper als de langeafstandswandelaar. Voor een wandeling in een bosrijk gebied is de Broekpolder erg geschikt. U vindt hier met paaltjes gemarkeerde routes. De bomen in de Broekpolder zijn in de jaren '70 ingepland en dus al flink hoog. Voor een goed uitzicht over de polders van Midden-Delfland is wandelen op de kade langs de Vlaardingsevaart een aanrader. Een rondje Foppenplas kunt je afwisselen met een overtocht met veerpont De Kwakel. Een reeks wandeltochten is beschikbaar op kaart en als GPS-route. Vanuit de Krabbeplas is een nordic walking tocht uitgezet. Voor meer informatie klik: Wandelen.

Vogels kijken

Aan de rand van de Broekpolder ligt de vogel observatiehut. In dit gebied zitten veel water- en weidevogels. Ook in de Broekpolder zelf is veel te zien. De Voddijk is een eeuwenoud kerkenpad door de Klaas Engelbrechtspolder en loopt ca. 2 km dwars door de weilanden (gesloten 15 maart - 15 juli). Ook door de Ackerdijksepolder, Dijkpolder en Commandeurspolder lopen paden dwars door agrarisch land. Bij de Ackerdijkse Plassen zijn twee vogelkijkhutten aanwezig.

Skaten en Skeeleren

Speciaal voor deze sport is in 2015 het Skateroutenetwerk Midden-Delfland gemaakt. De routes lopen (overwegend) over gladde asfaltwegen en -paden. Een handzame folder bevat een kaartje en nuttige informatie. Meer hierover op de speciale pagina Skateroute knooppuntennetwerk.

Watersport

Het waterrijke gebied van Midden-Delfland leent zich goed voor watersport zoals kanoën, zeilen en gemotoriseerde pleziervaart met sloepen en kajuitboten. Lees de folder

Nieuw in 2015 is het Vaarnetwerk Midden-Delfland & Westland, een uitgebreid knooppuntennetwerk voor kano's, sloepen en kajuitboten.

Het Hoogheemraadschap van Delfland, beheerder van de boezemwateren in Westland en Midden-Delfland, publiceert jaarlijks een vaartkaart met een overzicht van bevaarbaarheid.

Paardrijden

In het Midden-Delflandgebied liggen verschillende ruiterpaden, zoals in het Oeverbos, de Broekpolder, Noord-Kethelpolder en langs de Krabbeplas. 

Paardrijden en huifkartochten

 • Manege Middenhof, Zuidbuurt 8, 3141 EM Maassluis, 010-5920455, www.middenhof.nl
 • Manege Chardon, Rijksstraatweg 12, 2635 AC Den Hoorn, 015-2615055, www.chardon.nl
 • Stal de Karpershoeve, Fam. Hollaar, Zuidbuurt 5, Maassluis, tel: 010- 5911454 / 5928735,
 • Hoeve Buitenlust, Fam. Van 't Hoog, Klaas Engelbrechtsweg 1, Schipluiden, tel: 015- 3808825. Bezichtiging van en ritjes met authentieke rijtuigen en Friese paarden. Open: op afspraak.

Vissen

Midden-Delfland biedt vissers ruime mogelijkheden. De kwaliteit van het viswater is goed en er zijn mooie plekjes genoeg om te vissen. Let wel op: u heeft naast een geldige sportvisakte (verkrijgbaar op het Postkantoor) ook een vergunning nodig van een hengelsportvereniging. Via de diverse hengelsportwinkels in de buurt kunt u vistochten maken en/of hengels huren. Lees de folder.

Schaatsen

Veel water betekent in een strenge winter ook veel ijs. En schaatsen kun je prachtig in Midden-Delfland. Als er ijs ligt wordt er op de Vlaardingsevaart en de Vlieten veelvuldig geschaatst. 

De Westland toertocht (30 kilometer) is een officiële KNSB schaatstocht. Meer informatie: 

Zwemmen

De recreatiegebieden Krabbeplas, de Foppenplas, het Boonerlucht en het Kraaiennest zijn op zonnige dagen een goed alternatief voor het strand. De kwaliteit van het zwemwater wordt regelmatig gecontroleerd. De zwemwatertelefoon van de provincie Zuid-Holland geeft informatie over de waterkwaliteit, tel. 070-4417550 of kijk op internet www.pzh.nl

Zwembaden

Agrotoerisme

In het landschap van Midden-Delfland hebben de boeren een belangrijke rol. De Agrarische Natuurvereniging Vockestaert, een vereniging van boeren en burgers, houdt zich bezig met de uitvoering van agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Diverse bedrijven stellen hun deuren open voor publiek en organiseren activiteiten op de boerderij. Bekijk de mogelijkheden bij de georganiseerde recreatie.

Toevoeging of wijziging: Reactieformulier

29 maart 2018

Midden-Delfland Nieuws
17 juni: Muziek voerde de boventoon tijdens de Midden-Delfland Dagen 2018
15 juni: Cittaslow jubileum met trekvaart, slowfoodmarkt en Molenconcert:
12 juni: Muziek in de moestuin - 'Leven op de Boerderij' - 16 juni 2018
8 juni: Beleef de Slag bij Vlaardigen 1018 op 9 & 10 juni 2018
6 juni: Tien jaar Cittaslow - Hart voor Midden-Delfland, 9-17 juni 2018
5 juni: Midden-Delfland(dagen) - daar zit muziek in - 16 & 17 juni 2018
31 mei: Feestelijk afsluiting van de avondvierdaagse in Schipluiden
27 mei: Nivon natuurkampeerterrein De Grutto - 50 jaar
Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina