Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Windas bij de Zonnehoeve officieel in gebruik genomen - 13 mei 2023
=> Originele pagina.

Windas bij de Zonnehoeve officieel in gebruik genomen

13 mei 2023. Het nieuwe gilde van windasmeesters, opgezet door kanovereniging Natsec, stond te popelen om met behulp van de gereconstrueerde windas het schuitje uit de poldersloot omhoog te trekken naar de Vlaardingsevaart. Wethouder Lianne van Kalken, wethouder van Cultuur en Erfgoed van de gemeente Vlaardingen, bij deze gelegenheid fungerend als opper-windasmeester, hield een handje mee. Mooi dat dit lang geleden verdwenen cultuurhistorisch werktuig is teruggebracht. Het is de bedoeling de windas regelmatig te demonstreren. Op de nabij staande informatiezuil staat de werking van een windas uitgelegd. Lees hier de toespraak van Jacques Moerman t.g.v. de ingebruikname van de windas.

Tijdens de aanstaande Midden-Delfland Dag, 17 juni 2023, zullen er drie demonstraties worden gegeven van het gebruik van de nieuwe windas.


De eerste officiele overhaal, geassisteerd door wethouder Lianne van Kalken.

Demonstratie door leden van Natsec

Kanovaarders van kanovereniging Natsec gaven een demonstratie eskimoteren, het omslaan en weer rechtop komen met de kano.


Eerste demonstratie van de windas bij de Zonnehoeve was een groot succes

28 maart 2023. Vandaag werd de nieuwe windas aan de Vlaardingsevaart voor het eerst gedemonstreerd. Vertegenwoordigers van de initiatiefnemer (stichting Midden-Delfland is Mensenwerk), de bouwer (stichting Restauratiewerkplaats Schiedam) en de toekomstige gebruiker (Kanovereniging Natsec) waren aanwezig voor de demonstratie en het leermoment.

De korte video laat zien hoe een windas werkt. Ooit hebben er wel 56 windassen gestaan in het gebied van het hoogheemraadschap van Delfland (zie onderaan), vrijwel altijd bij poldermolens. De officiële ingebruikname van de windas zal binnenkort plaatsvinden (later meer).


Nieuwe windas langs de Vlaardingsevaart bij de Zonnehoeve in Vlaardingen

24 februari 2023. De lang gekoesterde wens van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden en de stichting Midden-Delfland is mensenwerk gaat in vervulling. Deze week is de stichting Restauratie Werkplaats Schiedam begonnen met het plaatsen van de nieuw gemaakte windas bij boerderij Zonnehoeve. De windas wordt geplaatst langs de Vlaardingsevaart ter hoogte van de molensloot de Zweth. Met de windas kan straks een bootje uit de poldersloot over de kade getrokken worden naar het boezemwater, of andersom. Hiermee wordt een reeds lang verdwenen cultuurhistorisch object teruggebracht. Er wordt nog nagedacht over de officiële ingebruikname.

Lees het verhaal over 'Windassen in Midden-Delfland en omgeving' in Historisch Jaarboek Schipluiden 2011, te koop in Museum Het Tramstation in Schipluiden.


Artist impression van de te bouwen windas. Projectplan door Stichting Restauratie Werkplaats Schiedam.

Het project van de bouw van de windas is een initiatief van stichting Midden-Delfland is Mensenwerk in samenwerking met de Historische Vereniging Oud-Schipluiden. Het is de bedoeling dat Kanovereniging Natsec uit Vlaardingen een rol gaat spelen bij het beheer en gebruik van de windas.

Sponsors

De bouw van de windas is mede mogelijk gemaakt door de hoofdsponsors Provincie Zuid-Holland, Erfgoedlijn Trekvaarten en Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., en de sponsors Gemeente Vlaardingen, De Grootfonds, Schiedam, Job Dura Fonds, Van Der Mandele Stichting, Deltaport Donatiefonds en Prins Bernhard Cultuur Fonds.

De nieuwe windas in vol ornaat

Opbouw van de windas

22 februari 2023

Deze woensdag werd vooral gebruikt om de windas verder af te werken, zoals teren van het hout en aanbrengen van een loodslab op het dakje. Zoals te zien is worden de rollen en constructie voor het niet aanwezige deel van de rollenbaan links en rechts opgeborgen, onderaan de windas. Wanneer de windas in gebruik wordt genomen kunnen de ontbrekende rollen gemakkelijk geplaatst worden. De reden voor deze oplossing is dat er een doorgang dient te blijven voor loonwerkers voor maaien en baggeren.

De komende dag of dagen worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd.

21 februari 2023

Vandaag werden de raderen aangebracht. Op enkele details en verfwerk na is de windas klaar. Een informatiebordje zal de nodige informatie geven waar dit hulpmiddel voor dient. Hier het resultaat aan het einde van deze dag.

Eerder op de dag.

15 februari 2023

De weersverwachting van deze week was zo goed dat de mannen van de Restauratie Werkplaats Schiedam de gelegenheid aangrepen om nu al de windas op de kade van de Vlaardingsevaart te komen plaatsen. De volgende foto's geven een impressie.

De windas is al bijna compleet, op de twee raderen na. De ramen met de rollen zijn geplaatst, zowel aan de polderkant als aan de zijde van de Vlaardingsevaart.

14 februari 2023

De basis van de windas staat op zijn plaats.

Windas

Een windas, ook wel overtoom of overhaal genoemd, stond vroeger overal in het landschap, vaak nabij een poldermolen. Bij een inventarisatie uit 2011 blijkt dat er in het gebied van het Hoogheemraadschap van Delfland minstens 55 windassen hebben gestaan. Zie de kaart van Kruikius uit 1712. Veel verkeer ging over water, ook vanuit de polders. Vaak waren de doorgaans onverharde wegen slecht begaanbaar door regen en ijs. Boeren vervoerden daarom hun producten, melk, boter en kaas, met een schuitje over de bredere molensloot naar een windas om daar over gezet te worden in boezemwater. Hiervandaan kon de markt in de stad bereikt worden.


Tekening van een typische situatie van een poldermolen met windas.


Locaties van windassen ingetekend op de kaart van Kruikius uit 1712 van het gebied van het Hoogheemraadschap van Delfland. De locaties met een blauw rondje liggen vast en die met een kruisje geven de ligging bij benadering aan. Uit: Historisch Jaarboek Schipluiden 2011, Windassen in Midden-Delfland en omgeving, Jacques Moerman en Hans Koot.

16 mei 2023

Midden-Delfland Nieuws
21 mei: Feestweek Vlaardingen 750 jaar stadsrechten
13 mei: Windas bij de Zonnehoeve officieel in gebruik genomen
10 mei: Dag van het kasteel, 29 mei Tweede Pinksterdag, kasteel Keenenburg in Schipluiden
29 april: Afzinkmoment Maasdeltatunnel van tunnelsegment Isabella afgebroken
29 april: Met Vockestaert de Boer op bij Hoeve Rust-hoff in de Aalkeetbuitenpolder
27 april: De drie dorpen van Midden-Delfland vierden Koningsdag op eigen wijze
19 april: Met Vockestaert de Boer op: Hoeve Rust-hoff, zaterdag 29 april
17 april: Vroege Vogelexcursie Kraaiennest

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina