Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Expositie Leendert Scheltema - Expressionist van het Westlandse landschap - 28 juli 2021
=> Originele pagina.

Expositie Leendert Scheltema - Expressionist van het Westlandse landschap

28 juli 2021. Het Westlands Museum organiseert een nationale overzichtstentoonstelling over de expressionist Leendert Scheltema (1876-1966), die in stijl beïnvloed werd door Vincent van Gogh.

Het Westland, met zijn pittoreske tuinbouwlandschap, vaarten, bruggetjes en historische kerken, was in de 19e en 20e eeuw een schilderskolonie, een soort Barbizon, van het nabijgelegen Den Haag en Delft. Leendert Scheltema was een bijzondere Westlandse kunstschilder, met tot de verbeelding sprekend abstract-expressionistisch werk van landschappen en portretten.

Als leerling van Jan Toorop wilde hij een modern kunstenaar zijn, zich onderscheidend met een helder kleurenpalet en neigend naar abstractie. Scheltema, afkomstig van Ameland, woonde 79 van zijn 90 jaren in Wateringen. Hij excelleerde in Westlandse landschappen en portretten, en met duingezichten uit zijn tweede liefde, Ameland. Ook maakte hij een aantal religieuze portretten.


De Schipper - Leendert Scheltema, privécollectie.

Het Westlands Museum wil opnieuw aandacht vragen voor deze markante kunstenaar en organiseert nu in samenwerking met een zestal Nederlandse musea een nationale overzichtstentoonstelling met nog niet eerder vertoond werk, ook van familie en particulieren. Hierbij worden ruim 90 werken getoond van Scheltema, van zijn leermeesters Jan Toorop en Vilmos Huszár en van andere schildervrienden. De expositie wordt ondersteund door een fraaie catalogus/monografie van de schilder, geschreven door gastconservator Maarten van der Schaft.

De tentoonstelling in het Westlands Museum, die duurt van 31 juli 2021 tot 3 januari 2022, is dagelijks te bezoeken, met uitzondering van de maandagen. Openingstijden en overige informatie zijn te vinden op www.westlandsmuseum.nl.

28 juli 2021

Midden-Delfland Nieuws
15 oktober: Midden-Delfland Vereniging zet Oostland in de kijker
9 oktober: Nostalgisch Boerenoogstfeest op de Adrianushoeve
30 september: Verrassend Boerenoogstfeest op 9 oktober 2021
25 september: Opening gerestaureerde hek Buitenplaats Hodenpijl
24 september: Beleef de historie van de Delflandse Trekvaarten, te voet, op de fiets of varend
12 september: Elfde Delfland zeilrace met historische zeilende Westlanders, een ode aan Midden-Delfland
28 augustus: Sfeervol poëziefestival "Dichter bij de Boerderij" in Midden-Delfland
21 augustus: Presentatie in de Oude Kerk in Maasland: SuperPlie: kunstwerk en muzieksculptuur: luister mee!!

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina