Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Lezing in het Westlands Museum over kunstenaar Vilmos Huszár op 14 november 2021
=> Originele pagina.

Lezing in het Westlands Museum over kunstenaar Vilmos Huszár

7 november 2021. Op zondag 14 november organiseert het Westlands Museum een lezing over Vilmos Huszár, een van de leermeesters van de Westlandse schilder Leendert Scheltema.
Huszár (Boedapest 1884 – Hierden 1960) was samen met Van Doesburg, Mondriaan en Van der Leck in 1917 oprichter van De Stijl. Desondanks is zijn naam wat in de vergetelheid geraakt. Onterecht, want deze van origine Hongaarse kunstenaar behoort tot de grondleggers van de abstracte kunst en heeft zijn stempel gedrukt op de moderne kunst in ons land. Vanaf 1939 woonde Huszár in Hierden, vlakbij Harderwijk. In dit boerendorp leefde de excentrieke kunstenaar een teruggetrokken bestaan. Hij had de abstractie achter zich gelaten en werkte realistisch, veelal geïnspireerd door de Veluwe en haar bewoners.


Huszár Compositie no 6.

Kunsthistorica Sophie van Steenderen, conservator van Stadsmuseum Harderwijk, vertelt over het leven en werk van deze kleurrijke kunstenaar. De lezing start om 14.00 uur en zal ongeveer een uur in beslag nemen. Bij de ticketprijs van € 5,00 is een bakje koffie/thee bij binnenkomst inbegrepen. Aanmelden kan op de website van het museum: www.westlandsmuseum.nl (kijk bij ‘Agenda’).

Bron: Persbericht Westlands Museum 4 november 2021.Expositie Leendert Scheltema - Expressionist van het Westlandse landschap

28 juli 2021. Het Westlands Museum organiseert een nationale overzichtstentoonstelling over de expressionist Leendert Scheltema (1876-1966), die in stijl beïnvloed werd door Vincent van Gogh.

Het Westland, met zijn pittoreske tuinbouwlandschap, vaarten, bruggetjes en historische kerken, was in de 19e en 20e eeuw een schilderskolonie, een soort Barbizon, van het nabijgelegen Den Haag en Delft. Leendert Scheltema was een bijzondere Westlandse kunstschilder, met tot de verbeelding sprekend abstract-expressionistisch werk van landschappen en portretten.

Als leerling van Jan Toorop wilde hij een modern kunstenaar zijn, zich onderscheidend met een helder kleurenpalet en neigend naar abstractie. Scheltema, afkomstig van Ameland, woonde 79 van zijn 90 jaren in Wateringen. Hij excelleerde in Westlandse landschappen en portretten, en met duingezichten uit zijn tweede liefde, Ameland. Ook maakte hij een aantal religieuze portretten.


De Schipper - Leendert Scheltema, privécollectie.

Het Westlands Museum wil opnieuw aandacht vragen voor deze markante kunstenaar en organiseert nu in samenwerking met een zestal Nederlandse musea een nationale overzichtstentoonstelling met nog niet eerder vertoond werk, ook van familie en particulieren. Hierbij worden ruim 90 werken getoond van Scheltema, van zijn leermeesters Jan Toorop en Vilmos Huszár en van andere schildervrienden. De expositie wordt ondersteund door een fraaie catalogus/monografie van de schilder, geschreven door gastconservator Maarten van der Schaft.

De tentoonstelling in het Westlands Museum, die duurt van 31 juli 2021 tot 3 januari 2022, is dagelijks te bezoeken, met uitzondering van de maandagen. Openingstijden en overige informatie zijn te vinden op www.westlandsmuseum.nl.

07 november 2021

Midden-Delfland Nieuws
14 augustus: Zomerfeest Schipluiden 2022 weer als vanouds, maar wel heet
9 augustus: Steun onze boeren! De hoeders van ons landschap
18 juli: Human Memory van Kouji Ohno winnaar buitenkunstverkiezing regio west
12 juli: Polderpad open: 7 kilometer fietspad ten noorden van Rotterdam
9 juli: Fanfare voor de Hoornse Vaart door de Maxima's en Knotwilgen
8 juli: Gezellige drukte op openingsavond van Westerpop
2 juli: 41ste Kadeloop Schipluiden bij zomerse omstandigheden
25 juni: Groot afscheidsfeest voor burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina