Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Visie BPL Midden-Delfland
=> Originele pagina.

Visie voor het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland: een schat aan groen voor ruim 2 miljoen inwoners

19 juni 2021. Recreëren in de natuur is populair. Ook onder de 2,3 miljoen inwoners van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag met het Bijzonder Provinciaal Landschap om de hoek. Hoe zorgen we ervoor dat al die natuur tussen de steden nog waardevoller en toegankelijker wordt voor al die mensen? Gemeenten die met hun agrarische- , recreatie- en natuurgebieden deel uitmaken van het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland bogen zich samen met gebiedsorganisaties over dat vraagstuk en stelden een visie op die ervoor moet zorgen dat al dat unieks optimaal benut wordt.


Het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland (donkergroene omlijning).

Iets waardevols in handen.

Marja van Bijsterveldt, voorzitter van de Landschapstafel: ‘Het besef dat we samen iets waardevols in handen hebben, dat voelen we. Zeker in onze sterk verstedelijkte regio. De aanwijzing tot eerste Bijzonder Provinciaal Landschap van Nederland bracht erkenning. Maar ons gezamenlijke landschap kan nog zoveel meer voor ons betekenen. En wij kunnen nog veel meer doen voor ons landschap. Het is aan ons die beweging te creëren. Met deze visie in de hand gaat nu het echte werk beginnen. Zo wordt al dat groen aan de voet van de inwoners van onze steden nog krachtiger, bekender én geliefder.’

Aan de slag

De komende jaren gaan de partijen aan de slag met de volgende opgaven:

 • Bekendheid & recreatie
  Een rondje fietsen, wandelen, hardlopen, skaten, paard rijden of varen in het groen... Hoeveel inwoners van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag zijn op de hoogte van al die mogelijkheden van het Bijzonder Provinciaal Landschap? En aan de andere kant, hoe zorg je er tegelijkertijd voor dat het niet té druk wordt?
 •  Ruimtelijke kwaliteit
  Mensen zoeken niet alleen rust en ruimte. Ze willen ook recreëren in een landschap met kwaliteit. Met vergezichten, natuur en rust. Een landschap zoals het weidse, oeroude polderlandschap van Midden-Delfland.
 •  Duurzame landbouw
  De melkveehouderij zorgt dat het polderlandschap onderhouden wordt. Midden-Delfland is de bakermat van de duurzame landbouw: de meeste boeren zijn óf kringloopboer, óf ze boeren biologisch of natuurinclusief. Een duurzaam verdienmodel is nodig om te overleven in onze drukke omgeving.
 •  Biodiversiteit
  Bij biodiversiteit moet je in het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland vooral denken aan weidevogels en kruidenrijk grasland. De grutto en de wilde bij zijn belangrijke iconen. Maar ook het maaibeheer van bermen biedt nog meer kansen voor flora en fauna.
 •  Water & klimaat
  Het vasthouden van water is nodig om in te kunnen spelen op de toenemende droogte en bodemdaling én om de uitstoot van broeikasgassen vanuit de veenbodems te verminderen. Anderzijds moeten we wateroverlast zien te voorkomen.

Bijzonder Provinciaal Landschap

Het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland ligt in het hart van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Naast de gemeente Midden-Delfland behoren ook de recreatie-, natuur- en landschapsgebieden van de gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Delft, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en het Westland erbij. Deze gemeenten maken deel uit van de Landschapstafel, samen met de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Delfland, LTO Noord Delflands Groen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Zuid-Hollands Landschap en de Midden-Delfland Vereniging.

Alvast het sfeertje proeven van het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland? Kijk de video hieronder.

Bron: Persbericht Landschapstafel Bijzonder Provinciaal Landschap Midden Delfland (BPL) - 18 juni 2021; foto's MDMD.

25 juni 2021

Midden-Delfland Nieuws
15 oktober: Midden-Delfland Vereniging zet Oostland in de kijker
9 oktober: Nostalgisch Boerenoogstfeest op de Adrianushoeve
30 september: Verrassend Boerenoogstfeest op 9 oktober 2021
25 september: Opening gerestaureerde hek Buitenplaats Hodenpijl
24 september: Beleef de historie van de Delflandse Trekvaarten, te voet, op de fiets of varend
12 september: Elfde Delfland zeilrace met historische zeilende Westlanders, een ode aan Midden-Delfland
28 augustus: Sfeervol poëziefestival "Dichter bij de Boerderij" in Midden-Delfland
21 augustus: Presentatie in de Oude Kerk in Maasland: SuperPlie: kunstwerk en muzieksculptuur: luister mee!!

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina