Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Films van de audiovisuele dienst van Schipluiden 1973-1975 online - 6 maart 2020
=> Originele pagina.

Films van Schipluiden 1973-1975 online

6 maart 2020. In Museum Het Tramstation Schipluiden zijn twee super-8 filmrollen aangetroffen met beelden uit de jaren zeventig van de vorige eeuw uit Schipluiden. Het was tijdens de ambtsperiode (1961-1975) van burgemeester P. Bolten (1917-2002). Wie de films heeft gemaakt is onbekend. De filmrollen zijn door de gemeente geschonken aan het Museum Het Tramstation en zijn geremasterd en beschikbaar gemaakt op internet (YouTube), voor iedereen en overal te bekijken.

De filmopnamen beslaan de periode 1973 tot 1975 en volgen burgemeester Bolten, en zijn familie, bij een aantal activiteiten. Zo zien we op de eerste film de Tour de France door Schipluiden (1973) rijden, een Koninginnedag, Bevrijdingsdag in 1975 en een intocht van Sinterklaas.

Enkele beelden uit de film

Tweede film

De tweede film bevat enkele activiteiten die met het burgemeestersambt te maken hebben. Zo worden 'eerste palen' geslagen voor wooncentrum voor ouderen Korpershoek en het politiebureau aan de Burgemeester Van Gentsingel. Ook zijn er beelden van een brandweer uitje (volgens opschrift van de filmrol) en nog een uitje (gemeente?). Op het zandlichaam van de aan te leggen A4 (R.W.19) werd als protest in 1975 een kampeerweekend gehouden.

Enkele beelden uit de film

Klik hier voor meer Film & video van Midden-Delfland en de dorpen

Achtergrond

Het is niet waarschijnlijk dat veel mensen bovenstaande filmbeelden eerder hebben gezien. Het lijkt er op dat de filmer(s) van deze beelden zo 'in het diepe zijn gesprongen', zonder eerst een cursus 'filmen met een 8 mm camera' te hebben gevolgd. Handmatig scherpstellen blijkt best moeilijk (autofocus bestond nog niet). Veelvuldig in- en uitzoomen en veel te snel pannen (horizontaal bewegen) zorgen voor een onrustig beeld. Het instellen van een goede belichting blijkt ook lastig.

Maar de beide filmrollen bevatten wel unieke beelden! Na digitalisering, editing en bewerking in de computer zijn te beelden redelijk toonbaar geworden, en daarom gepubliceerd. Veel plezier ermee.

28 januari 2021

Midden-Delfland Nieuws
29 mei: Sfeervolle eerste 'Dag van het kasteel' in de kasteeltuin van de Keenenburg
21 mei: Feestweek Vlaardingen 750 jaar stadsrechten
13 mei: Windas bij de Zonnehoeve officieel in gebruik genomen
10 mei: Dag van het kasteel, 29 mei Tweede Pinksterdag, kasteel Keenenburg in Schipluiden
29 april: Afzinkmoment Maasdeltatunnel van tunnelsegment Isabella afgebroken
29 april: Met Vockestaert de Boer op bij Hoeve Rust-hoff in de Aalkeetbuitenpolder
27 april: De drie dorpen van Midden-Delfland vierden Koningsdag op eigen wijze
19 april: Met Vockestaert de Boer op: Hoeve Rust-hoff, zaterdag 29 april

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina