Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Oproep: Wie kan ons helpen aan oude foto’s van het hek van de Buitenplaats Hodenpijl? - 16 november 2020
=> Originele pagina.

Oproep: Wie kan ons helpen aan oude foto’s van het hek van de Buitenplaats Hodenpijl?

16 november 2020. Er is een oud smeedijzeren hek dat alle Schipluidenaren kennen die regelmatig naar Den Hoorn fietsen. Het staat bij de oude Buitenplaats Hodenpijl. Dat hek is behoorlijk aan reparatie toe en helaas niet meer compleet. Dat gaat ons als cultuurhistorische stichting Midden-Delfland is Mensenwerk aan het hart. Daarom zijn we gaan kijken of het hek niet kan worden opgeknapt.

Opknappen is hard nodig, want als we niets doen, is het over een paar jaar helemaal weggeroest. Zoiets is niet eenvoudig en vooral vanwege al het handsmeedwerk ook heel kostbaar. Na veel voorbereidingswerk, overleg en fondsenwerving kunnen we gelukkig binnenkort aan deze klus gaan beginnen; het bestaande hek zal volgend voorjaar worden opgeknapt. Maar we willen het hek dan ook graag weer compleet maken. Wat er nu aan ontbreekt zijn de draaiende delen om het hek te sluiten. Die zijn ooit in de vorige eeuw verdwenen (na 1955), toen het hek wijder is gemaakt om de vrachtauto met de melktank door te kunnen laten. Dus, hoe zag dat hek er precies uit?


De toegang van de buitenplaats Hodenpijl in de jaren zeventig. Foto HVOS.

Bovenstaande is de enige foto die we nu kennen van het complete hek. Helaas is het geen heel duidelijk beeld. Zeker niet als daar een ontwerptekening van moet worden gemaakt. Daarom zoeken we meer foto’s van dit hek, bijvoorbeeld uit de vijftiger of zestiger jaren van de vorige eeuw. Toen werd er nog regelmatig geschaatst op de vaart. Hoeveel bruidsparen zouden er niet op het bruggetje vóór de r.k. kerk gefotografeerd zijn, of gewone zondagse kerkgangers?

Spit uw fotoalbums eens door, keer de dozen met jeugdfoto’s om of draai die oude filmpjes nog eens af. Soms zit een flits van het hek maar in een klein hoekje. En dat fotootje of filmpje zouden we graag eens bij u bekijken. Zodat we ook de draaiende hekdelen kunnen terugbrengen zoals het ooit was.

Neem svp contact op met de stichting Midden-Delfland is Mensenwerk, Pia van Oord, vanoord@middendelflandismensenwerk.nl of tel. 0654655667. Er zal binnenkort nog een fondsenwerving starten om het nog niet gedekte bedrag binnen te halen.

Dorpsfilm Schipluiden 1955

Op de dorpsfilm van Schipluiden 1955 is nog een redelijk beeld van het hek te zien (kijk bij ca. 30 minuten).


Hek van Buitenplaats Hodenpijl 1955, schermbeeld uit de Dorpsfilm Schipluiden 1955.

16 november 2020

Midden-Delfland Nieuws
21 mei: Feestweek Vlaardingen 750 jaar stadsrechten
13 mei: Windas bij de Zonnehoeve officieel in gebruik genomen
10 mei: Dag van het kasteel, 29 mei Tweede Pinksterdag, kasteel Keenenburg in Schipluiden
29 april: Afzinkmoment Maasdeltatunnel van tunnelsegment Isabella afgebroken
29 april: Met Vockestaert de Boer op bij Hoeve Rust-hoff in de Aalkeetbuitenpolder
27 april: De drie dorpen van Midden-Delfland vierden Koningsdag op eigen wijze
19 april: Met Vockestaert de Boer op: Hoeve Rust-hoff, zaterdag 29 april
17 april: Vroege Vogelexcursie Kraaiennest

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina