Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Verboden porselein in Museum Prinsenhof en China in Schipluiden
=> Originele pagina.

Verboden porselein in Museum Prinsenhof en China in Schipluiden

9 mei 2017. Aan het begin van de jaren tachtig van de 20ste eeuw werden in de Chinese stad Jingdezhen enorme hoeveelheden Ming-porselein opgegraven. De archeologische vondst zette de keramiekwereld op zijn kop: het ging om het allervroegste porselein dat speciaal voor de keizers van China werd vervaardigd. De expositie in Museum Prinsenhof neemt je mee naar 500 jaar geleden en vertelt het verhaal van het porselein dat aan de basis stond van het Delfts Blauw aardewerk. Koningin Maxima opende op 7 april 2017 deze expositie. De expositie duurt nog tot 9 juli 2017.

Museum Prinsenhof

In een tweetal zalen van het museum zijn de bijzondere voorwerpen te bekijken. Dit keramiek, bedoeld voor de keizer, werd vernietigd omdat het niet aan de hoogste kwaliteitseisen voldeed. Heel duidelijk is dat de porseleinen voorwerpen weer samengesteld zijn uit de opgegraven scherven. Er blijkt weinig moeite gedaan te zijn de breuklijnen te maskeren. Naast de fraaie voorwerpen vertellen teksten en videobeelden het verhaal van dit verboden porselein.

De expositie in Museum Prinsenhof laat zien dat de kunstvorm keramiek nog steeds springlevend is. Zes gerenommeerde kunstenaars verbleven enkele weken als 'artist in residence' in zowel Delft als Jingdezhen. Het resultaat is te bewonderen naast het verboden porselein.

Draken met vijf tenen

In China zijn draken de brengers van geluk, maar alleen een keizerlijke draak mag vijf tenen hebben. Draken met vier tenen zijn voor prinsen en buitenlandse koningen. Voor het gewone volk mag een draak slechts drie tenen hebben. Dit keizerlijke pronkstuk komt uit Chenghua (1464-1487), collectie Porcelain Museum Jingdeshen.


Meiping, Chinees porselein, Chengua (1464-1487).


Pronkstukken uit de collectie Verboden porselein.


Hans van Benthem (1965) maakte als artist in residence het werk Imperial Stacks, drie-stapelingen van steeds drie losse objecten.

China in Schipluiden

De Schipluidense keramiste Tineke van Gils, enige tijd artist in residence in Dehua en Jingdezhen, heeft in haar eigen atelier een tentoonstelling met hedendaags porselein: 'China in Schipluiden'. Onderstaande folder vertelt er meer over.

Bronnen

  • Folder bij de expositie Verboden porselein.
  • Folder China in Schipluiden.

10 mei 2017

Midden-Delfland Nieuws
21 mei: Feestweek Vlaardingen 750 jaar stadsrechten
13 mei: Windas bij de Zonnehoeve officieel in gebruik genomen
10 mei: Dag van het kasteel, 29 mei Tweede Pinksterdag, kasteel Keenenburg in Schipluiden
29 april: Afzinkmoment Maasdeltatunnel van tunnelsegment Isabella afgebroken
29 april: Met Vockestaert de Boer op bij Hoeve Rust-hoff in de Aalkeetbuitenpolder
27 april: De drie dorpen van Midden-Delfland vierden Koningsdag op eigen wijze
19 april: Met Vockestaert de Boer op: Hoeve Rust-hoff, zaterdag 29 april
17 april: Vroege Vogelexcursie Kraaiennest

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina