Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Het Staatse Leger van Oranje verslaat Spanje in de Strijd op 't Souteveen
=> Originele pagina.

Het Staatse Leger van Oranje verslaat Spanje in de Strijd op 't Souteveen

9 juni 2014. Na de wat onduidelijk strijd gisteren, waarbij de Spanjaarden de overwinning opeisten, was de op handen zijnde overwinning van het Staatse Leger (Oranje) bij nog meer stedelingen ter ore gekomen. In grote getale kwamen zij naar het strijdveld in de Souteveen. De boeren waren nog op het land aan het werk; de vrouwen kochten nog snel wat groenten op de markt. Zij werden toch nog verrast toen de eerste Spanjaarden begonnen te schieten. De verzwakte legers probeerden met alle macht de uitslag van de strijd naar zich toe te trekken. In het begin ging die strijd toch redelijk op; de winnaar was nog niet duidelijk. Fors kanonnenvuur en venijnige kogels uit de musketten zorgden voor veel slachtoffers. Ook de piekeniers van Oranje deden hun werk. Toch duurde het niet lang meer of de mannen (en vrouwen) van Oranje zagen hun kans waar om in een verrassingsaanval de Spanjaarden te overmeesteren en de strijd te winnen. In een triomfantelijke parade liep het Staatse Leger langs de toegestroomde burgers, die luid applaudisseerden (de verliezers werden desalniettemin ook toegejuicht). Hulde aan alle deelnemende verenigingen, de inwoners van Schipluiden en natuurlijk de organiserende Saluutbatterij Atkins

Ansichtkaarten en de set van twee DVDs van de Strijd op de Souteveen zijn te koop bij Net Even Anders, Vlaardingsekade 4 Schipluiden.

Strijd op 't Souteveen, veel gewonden, afloop onduidelijk

8 juni 2014. Duizenden stedelingen waren uitgelopen na de verhalen over de Slag op de Vlaardingsevaart van gisteren. Met hun moderne hulpmiddelen probeerden zij de strijd tussen de Spanjaarden en Oranje vast te leggen. De Spanjaarden waren nog niet verslagen, zo bleek. Kort na het middaguur kwamen zij het afgesproken strijdveld binnen marcheren, een terrein naast het dorp Schipluiden. Al snel ontstond er een spervuur van musketten en kanonnen. Ook de Spaanse Cavalerie deed van zich gelden. Vandaag bleef de situatie behoorlijk onduidelijk; het leek even dat de Spanjaarden de overwinning wilden opeisen, maar de strijd ging nog verder. De Spaanse cavalerie viel opnieuw aan en bracht het Oranjeleger behoorlijk in verwarring. Het aantal gewonden was behoorlijk. Niet lang daarna werden de gevechten gestaakt, maar zonder een duidelijke overwinnaar. Wellicht dat morgen de Strijd op ' t Souteveen beslist wordt. Bekijk het programma hier.

Slag op de Vlaardingsevaart gewonnen door Oranje

7 juni 2014. Vandaag werd het serieus in de Strijd op 't Souteveen. Vanuit Vlaardingen kwamen vijandelijke troepen over het trekpad in een lange stoet aan op het grasveld vóór de molen Korpershoek in Schipluiden. Boeren en burgers waren nieuwsgierig uit hun huizen gekomen om de komende gebeurtenissen gade te slaan Niet veel later begonnen kanonnen te bulderen; de situatie was nogal onduidelijk. Vanuit de stad Delft kwamen plotseling Oranjegezinden aanvaren en zij mengden zich in de strijd. Ook vanuit Vlaardingen naderden enkele boten vol soldaten met musketten en kanonnen. Een felle strijd ontbrandde en het hevige kanonnenvuur zou de strijd moeten kunnen beslechten. Eenmaal aan land ging het gevecht verder en werd steeds bloederiger. De piekeniers van beide partijen vochten als leeuwen. Even later werd de oranje vlag binnen gedragen als teken dat de Oranje deze eerste strijd gewonnen had. De legers trokken zich terug in hun bivak en likten hun wonden voor een volgende strijd. Bekijk het programma hier.

Programma Strijd op 't Souteveen - het is juni 1574

6 juni 2014. "Leiden is net voor de tweede keer bezet door de Spanjaarden (26 mei 1574) en Delft wordt belegerd. Maaslandsluis is in handen van de Spanjolen. De geuzen hebben Vlaardingen platgebrand (2 juni 1574). Spaanse troepen zwerven door het gebied. Er is een slag aan de Poldervaart. Konvooien die Delft bevoorraden worden overvallen. Grote Adriaan is door de Spanjaarden vermoord. Het gebied staat voor een belangrijk deel onder water. De bevolking van Schipluiden en omstreken is verdeeld. Zal dit goed gaan?" (uit De Schakel Midden-Delfland).

Op de ijsbaan bij Schipluiden en de Zouteveenseweg wordt op dit moment het bivak opgebouwd. Tijdens het hele Pinksterweekend wordt een klein stukje van de Tachtigjarige Oorlog herbeleefd en nagespeeld door 250 re-enactors; het was 440 jaar geleden dus!. Het programma staat hieronder. Website www.strijdophetsouteveen.nl en Facebook.

Vrijdag 6 juni

 • Aankomstdag re-enactors / Opbouw historisch bivak,
 • Bivak geopend voor publiek,
 • Exercities 19.00-20.00 Opening evenement!

Zaterdag 7 juni

 • 10.00-17.00 Bivak open voor publiek,
 • 10.00-11.30 Demonstraties op het slagveld,
 • 13.00-14.00 Slag op/bij het water,
 • 14.00-14.15 Parade door Schipluiden naar bivak,
 • 17.00 Sluiting bivak voor publiek.

Zondag 8 juni

 • 10.00-17.00 Bivak open voor publiek,
 • 11.00-12.30 Demonstraties op het slagveld,
 • 14.00-15.00 Strijd Op ’t Souteveen 1574,
 • 17.00 Sluiting bivak voor publiek.

Maandag 9 juni

 • 10.00-15.00 Bivak open voor publiek,
 • 10.30-12.00 Demonstraties op het slagveld,
 • 13.00-14.00 Strijd Op ’t Souteveen 1574,
 • 15.00 Einde evenement.

De toegang is gratis; kom zoveel mogelijk op de fiets; auto's parkeren kan bij de sportvelden, Tiendweg, of de vrachtwagenparkeerplaats, Dorppolderweg. Zie ook www.strijdophetsouteveen.nl


Als de avond invalt zijn alle gasten in het bivak aanwezig; morgen wordt een drukke dag... op het water.

Strijd op 't Souteveen

8 maart 2014. Tijdens het aanstaande Pinksterweekend, 6-9 juni 2014, gaat er in Schipluiden heel wat gebeuren. De tijd wordt teruggezet naar juni 1574, de Tachtigjarige Oorlog. Leiden is net voor de tweede maal bezet door de Spanjaarden (26 mei 1574). De Geuzen hebben Vlaardingen platgebrand (2 juni 1574), zodat de stad niet in handen van de Spaanse troepen zal vallen. De bevolking van Schipluiden en omstreken is verdeeld. Zal dit goed gaan?


Het bivak tijdens de Floriade 2012

Plaats van handeling is het terrein van de ijsbaan van Schipluiden. Daar zullen 200-250 in historische kleding gestoken mensen gaan wonen in een bivak, zoals dat ook in vroeger tijden gebeurde. Op de vrijdag wordt het bivak opgebouwd. Er wordt geslapen in tenten en koken gaat op een houtvuur. Op de zaterdag worden soldaten geronseld voor het gevecht; er vinden enige schermutselingen plaats op het water nabij de molen van Schipluiden.

Op Pinksterzondag en -maandag is het bivak voor iedereen te bezoeken en vinden er diverse demonstraties plaats. Voor de jeugd zijn er activiteiten in het bivak, waaronder piekenierslessen. De geschiedenis wordt uitgelegd in een lesbrief voor de basisschool groepen 6, 7 en 8. Deze beide dagen worden besloten met een heuse veldslag, waar het er soms heet aan toe zal gaan met geweerschoten en kanonnenvuur.

Meer informatie op: www.strijdophetsouteveen.nl.


De Saluutbatterij Atkins tijdens de Floriade 2012

Achtergrond

Schipluiden beleefde al eerder een dergelijk spektakel. In 2001 werd het dorp bezet door de Fransen en moest de Slag om Zouteveen de vrijheid terugbrengen. In 2011 werd er bij het restant van kasteel Keenenburg het historisch schouwspel opgevoerd met Otto van Egmond in de hoofdrol. Bij beide activiteiten zorgden de leden van de Saluutbatterij Atkins met veel vrijwilligers voor het spektakel. Dit zal bij de Strijd op 't Souteveen niet anders zijn!

22 november 2014

Midden-Delfland Nieuws
23 maart: Cadeau voor Pijnacker-Nootdorp: Walnotenboom symboliseert goede samenwerking gemeente Pijnacker-Nootdorp en Staatsbosbeheer
8 maart: Plonie van den Ende - Smalfilm flitsen uit Den Hoorn ZH 1965-1983
2 maart: Rijswijk, de Midden-Delfland Vereniging komt 13 maart naar je toe!
27 februari: Start weidevogelbroedseizoen en excursies
20 februari: Expositie Nationaal Sleepvaart Museum Maassluis: 'Bouwen voor het Buitenland'
18 februari: Carnavalsoptocht in 't Bukkersgat (De Lier) - Ut Tochie
15 februari: Nieuwe windas langs de Vlaardingsevaart bij de Zonnehoeve in Vlaardingen
12 februari: Midden-Delfland Halve Marathon, de 17de editie

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina