Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Historisch Jaarboek Schipluiden 2013 overhandigd aan Fried Koop
=> Originele pagina.

Historisch Jaarboek Schipluiden 2013 overhandigd aan Fried Koop

2 mei 2014. Op het erf van Groenoord, de voormalige locatie van de Zuidwoning in Den Hoorn, werd het eerste Historisch Jaarboek Schipluiden 2013 overhandigd aan G.A. (Fried) Koop, oud-ondernemer in Den Hoorn. De Zuidwoning is de plaats waar de wortels van veel leden van de Hoornse familie Van Paassen liggen. De huidige bewoners, Marco en Petra van Paassen, ontvingen de gasten hartelijk.

Voorzitter Jacques Moerman van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden schetste het ontstaan van dit vijfde jaarboek; "het al een heel rijtje!", zei hij. De reden om de overhandiging van dit jaarboek in Den Hoorn te vieren is het grote aantal artikelen dat over Den Hoorn gaat. Om te beginnen twee archeologische verhalen over vroegere bewoning langs de Woudselaan van Jean Paul Bakx (archeologie Delft) en op een drietal terpen in de Woudse Polder nabij het tracé van de A4 van Hans Koot.

Het verhaal van de Zuidwoning en haar bewoners in Den Hoorn wordt beschreven door Jacques Moerman. Deze verdwenen boerderij aan de Dijkshoornseweg in Den Hoorn, van onder andere de familie Van Paassen, heeft een rijke geschiedenis. Het jaarboek begint met een verhaal over het Tuindersdorp Den Hoorn van Henk Groenendaal. Ongeveer honderd jaar geleden werd Den Hoorn van een overwegend agrarisch dorp in snel tempo een welvarend tuindersdorp; totdat een tiental jaar geleden de tuinbouw bijna even snel weer verdween voor woningbouw en bedrijventerreinen.

Het ambacht Hodenpijl

Na de heren en vrouwen van het ambacht Groeneveld (2011) en het ambacht Dorp (2012) krijgen deze keer de ambachtsheren en -vrouwen van Hodenpijl in een uitgebreid artikel extra aandacht. Peter de Jong raadpleegde veel bronnen en literatuur om deze geschiedenis te kunnen beschrijven.

De beeldkroniek Midden-Delfland in beeld en de verslagen van de vereniging en het Museum Het Tramstation completeren dit rijk geïllustreerde boek.

Nadat Fried Koop het eerste exemplaar had ontvangen van voorzitter Jacques Moerman, vertelde hij zijn verhaal over de ontwikkeling van Den Hoorn. Tenslotte dankte hij de Historische Vereniging Oud-Schipluiden en de auteurs voor hun inspanning bij het opschrijven van de verhalen.

Vrienden van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden

Vrienden van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden ontvangen het jaarboek gratis voor hun jaarbijdrage van € 20.; Het jaarboek is ook te koop in Museum Het Tramstation, eveneens voor € 20.

03 mei 2014

Midden-Delfland Nieuws
23 maart: Cadeau voor Pijnacker-Nootdorp: Walnotenboom symboliseert goede samenwerking gemeente Pijnacker-Nootdorp en Staatsbosbeheer
8 maart: Plonie van den Ende - Smalfilm flitsen uit Den Hoorn ZH 1965-1983
2 maart: Rijswijk, de Midden-Delfland Vereniging komt 13 maart naar je toe!
27 februari: Start weidevogelbroedseizoen en excursies
20 februari: Expositie Nationaal Sleepvaart Museum Maassluis: 'Bouwen voor het Buitenland'
18 februari: Carnavalsoptocht in 't Bukkersgat (De Lier) - Ut Tochie
15 februari: Nieuwe windas langs de Vlaardingsevaart bij de Zonnehoeve in Vlaardingen
12 februari: Midden-Delfland Halve Marathon, de 17de editie

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina