Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Schiedamse Molendagen
=> Originele pagina.

Maak kennis met de reuzen van Schiedam tijdens Nationale Molendagen

De monumentale Schiedamse brandersmolens zijn een opvallende verschijning in het straatbeeld. Het zijn dan ook de hoogste molens ter wereld. Tijdens de Nationale Molendagen op 10 en 11 mei openen deze reuzen hun deuren en zijn ze van binnen te bewonderen.

Schiedam staat bekend om zijn jenever èn zijn molens. In de 18e en 19e eeuw, tijdens de bloeiperiode van de jeneverindustrie, werd de één na andere molen gebouwd totdat de stad er volledig door was omringd. Deze mout- of brandersmolens maalden rogge, gerst en mais voor de productie van moutwijn in de honderden branderijen die Schiedam in die dagen telde. Door de opkomst van nieuwe energiebronnen en veranderingen in het productieproces van de jenever eind 19e, begin 20e eeuw, dreigden de molens echter weer allemaal te verdwijnen. Toen er nog maar vier en een halve molen over was keerde het tij gelukkig. Men realiseerde zich net op tijd dat hier waardevol lokaal en landelijk erfgoed voorgoed verloren zou gaan.


Schiedamse molens in 1820 gezien vanuit het westen; tekening: Bas Koster

In opdracht van de gemeente beheert daarom sinds 1981 stichting De Schiedamse Molens alle historische molens in de stad. Zij zorgt dat deze rijksmonumenten in een goede conditie blijven en dat het vak van molenaar in Schiedam kan worden blijven uitgeoefend. Hierdoor kunnen ook toekomstige generaties van ons molenerfgoed genieten. Voor deze taken is echter veel geld nodig en in tijden van bezuinigingen zijn subsidies alleen niet voldoende. De stichting organiseert daarom activiteiten die bij voorkeur dicht bij de functie en uitstraling van de molens blijven en extra inkomsten kunnen genereren. Zo vindt men in molen De Walvisch een sfeervolle molenwinkel en huisvest molen De Vrijheid een ambachtelijk maalbedrijf waar nog echt met windenergie op stenen wordt gemalen.

De Nationale Molendagen bieden een uitgelezen kans om kennis te maken met deze bijzondere monumenten en met de activiteiten die er in plaats vinden. Zaterdag 10 mei a.s. zijn vier molens in de stad open. Naast molen De Walvisch staat natuurlijk het populaire pannenkoekenterras en de winkel heeft een speciale Molendagaanbieding. Op molen De Vrijheid wordt de hele dag graan gemalen en bakt Nostalgische bakkerij Koeckebacker er lekkere broodjes van in een houtgestookte oven. Het museum in molen De Nieuwe Palmboom, dat wordt geëxploiteerd door het Jenevermuseum, heeft zaterdag gratis entree en speciaal voor de kinderen staat er een knutseltent van KomKids. Op molen De Kameel ten slotte is een landelijk opleidingsinstructeur aanwezig met enkele van zijn molenaarsleerlingen. Enthousiast geworden molendagbezoekers kunnen hier kennis maken met het vak van molenaar. Met zeven molens kan Schiedam namelijk wel wat extra molenaars gebruiken.

De Babbersmolen, ’s lands oudste stenen poldermolen en sinds vorig jaar weer helemaal gerestaureerd, is op zondag 11 mei te bezichtigen. De landelijke ligging, het bijzondere scheprad en de molenaarswoning onder in de molen zijn een bezoek meer dan waard.

De Nationale Molendagen 2014 in Schiedam:

  • Zaterdag 10 mei: vier stadsmolens tussen 10.00 en 16.00 uur,
  • Zondag 11 mei: de Babbersmolen (in volkstuincomplex Vijfsluizen) tussen 11.00 en 17.00 uur.

Foto: Schiedamse Molens.

Bron: Persbericht Schiedamse molens 1 mei 2014.

03 mei 2014

Midden-Delfland Nieuws
23 maart: Cadeau voor Pijnacker-Nootdorp: Walnotenboom symboliseert goede samenwerking gemeente Pijnacker-Nootdorp en Staatsbosbeheer
8 maart: Plonie van den Ende - Smalfilm flitsen uit Den Hoorn ZH 1965-1983
2 maart: Rijswijk, de Midden-Delfland Vereniging komt 13 maart naar je toe!
27 februari: Start weidevogelbroedseizoen en excursies
20 februari: Expositie Nationaal Sleepvaart Museum Maassluis: 'Bouwen voor het Buitenland'
18 februari: Carnavalsoptocht in 't Bukkersgat (De Lier) - Ut Tochie
15 februari: Nieuwe windas langs de Vlaardingsevaart bij de Zonnehoeve in Vlaardingen
12 februari: Midden-Delfland Halve Marathon, de 17de editie

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina