Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Schieweg-excursie HVOS
=> Originele pagina.

Schieweg-excursie van Historische Vereniging Oud-Schipluiden

24 mei 2014. De jaarlijkse excursie van de historische vereniging ging dit jaar naar de Schieweg. Voor velen is deze weg langs de Delftsche Schie slechts een sluiproute, maar als men meer tijd heeft, is langs deze weg opvallend veel moois te ontdekken. Tijdens de fietsexcursie op deze zonnige zaterdag werd een aantal bijzondere objecten bezocht, en bij enkele kon ook binnen worden gekeken.

De Historische vereniging Oud-Schipluiden is een van de weinige historische verenigingen die nog jaarlijks een excursie organiseert. Het is steeds een klein gokje, maar elk jaar komt een behoorlijk aantal geïnteresseerde vrienden en leden op dit evenement af, dit jaar ongeveer twintig personen. Het binnen kunnen kijken in bijzondere panden is voor velen een extra stimulans om aan de excursie deel te nemen. 

Het Kruithuis van de Staten van Holland

De eerste te bezoeken locatie was het Delftse Kruithuis, of met de oude naam het Generaliteits Kruitmagazijn van de Staten van Holland. Dit complex, ontworpen in de Hollands classicistische stijl door Pieter Post, is hier in 1660 gebouwd nadat het kruitmagazijn op de locatie van de huidige paardenmarkt ontplofte (12 oktober 1654). Een groot deel van Delft liep enorme schade op en wellicht honderden mensen lieten het leven. Men achtte de nieuwe locatie ver genoeg van de stad. Het monumentale poorthuis en een van de twee in het water staande kruittorens konden ook binnen worden bekeken. Op het terrein bevinden zich verder een pakhuis, een soldatenverblijf en een granaathuis.


De visooglens vertekent het beeld maar geeft een goed overzicht van deze ruimte.

Het verhaal, verteld door Frits van Ooststroom, begon al vóór het poortgebouw dat versierd is met een groot wapen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (de leeuw heeft zeven pijlen in zijn poot). Bijzonder te melden is dat de kruittorens zijn ontworpen met dikke muren en een relatief dun plafond, zodat bij een explosie de meeste energie naar boven zijn weg vindt; verder is er geen ijzer maar koper gebruikt voor de deurbekleding en -beslag, dit om vonken te voorkomen. Tegenwoordig gebruikt de scouting de kruittorens en zijn diverse ruimten beschikbaar voor verhuur.

Drakentanden

Onderweg naar de volgende bestemming werd even gestopt bij de drakentanden, een door de Duitsers aangelegde tankversperring uit de Tweede Wereldoorlog. Het is één van de laatste restanten van ‘het Neue Landfront’, dat diende om geallieerde troepen tegen te houden, die richting de Atlantikwall met zijn op zee gerichte kanonnen wilden trekken.

Op deze plaats is de Delftsche Schie vrij smal hetgeen weleens hachelijke situaties oplevert tussen de beroepsvaart, vaak zandschuiten en binnenvaarttankers, en roeiboten van de verschillende Delftse roeiverenigingen. Rijkswaterstaat heeft het plan de Schie op deze plaats te verbreden; wat er dan met drakentanden, wellicht nog geen monument, gaat gebeuren is niet bekend. Delft op Zondag van 25 mei 2014 besteedde aandacht aan deze actie.

Boerderij Mooibosch / Hoofbosch

Juist buiten de bebouwde kom van de industriewijk langs de Schieweg begint het Midden-Delfland gebied met het recreatiegebied het Abtswoudse Bos. De weilanden van de vroegere melkveebedrijven zijn veranderd tot recreatiegebied met plassen, heuvels, ruigtes, beplanting en veel wandel- en fietspaden. De boerderijgebouwen zijn opgekocht en kregen een nieuwe bestemming, veelal bewoning. Zo ook de imposante boerderij op Schieweg 146. In het monumentale smeedijzeren hek staat de naam Hoofbosch te lezen; het hek is afkomstig van de in 1988 gesloopte buitenplaats Hoofbosch bij De Lier. Op de lijst van Rijksmonumenten wordt de boerderij Mooibosch genoemd. De deelnemers van de excursie ontmoetten de huidige bewoner en namen de kans waar rondom de woning en bijgebouwen te kijken. Frits van Ooststroom vertelde wat hij van deze boerderij weet. Naast de boerderij ligt een prachtige boomgaard en een oude waterput met daarin een zeldzame varensoort.

Gemaal van de Lage Abtswoudsche Polder

De Lage Abtswoudsche Polder werd vroeger bemalen door drie windmolens, de Galgmolen, de Middelmolen en de Zuidmolen. Op de locatie van de Zuidmolen is in 1868 in neoclassicistische stijl een stoomgemaal gebouwd met de naam Holland's Welvaren; het verving de functie van de drie molens. In 1951 werd het gemaal geëlektrificeerd. In de muur bevinden zich drie stichtingsplaten. Het overtollig water wordt nog steeds uitgeslagen in de Delftsche Schie. In het jaagpad bevindt zich een karakteristiek bruggetje met lage leuning aan de waterzijde om de jaaglijn te geleiden; het was overigens bijna verdwenen maar net op tijd gered! Een soortgelijk bruggetje voor Vijverschie is wél 'verdwenen'.

Tegenwoordig wordt de polder bemalen door een nieuw gemaal dat naast het oude gemaal is gebouwd. In het oude gebouw, een gemeentelijk monument, is slechts nog de vijzel aanwezig.

Grenspaal Delft en Midden-Delfland

Verder zuidwaarts fietsend over de Schieweg kwamen we ter hoogte van de Mandjeskade de grenspaal tegen tussen Delft en de gemeente Midden-Delfland, een rijksmonument. Deze paal stond vroeger zuidelijker ter hoogte van Vijverschie, toen de grens tussen Hof van Delft en Kethel.

Boerderij Vijverschie

Als laatste werd de boerderij Vijverschie bezocht, Schieweg 192, niet te verwarren met het partycentrum Vijverschie dat gevestigd is één van de stallen van het vroegere melkveebedrijf. Het woonhuis, met opkamer en de eronder liggende melkkelder, ligt wat verscholen achter dichte begroeing. Een ijzeren hek aan de straatzijde geeft toegang tot het sfeervolle erf en nu werd ook de woning met aangebouwde stal goed zichtbaar. Ook dit pand is een rijksmonument. Heel apart is het balusterhek voor de stoep bij de voordeur. Het woongedeelte mocht ook bezocht worden. De ingang is bij de vroegere boenhoek. Door het verwijderen van een tussenmuur tussen opkamer en het lagere deel en het aanbrengen van een grote, brede trap ontstond een grote en lichte woon- en werkruimte. Het vroegere erf is nu een weelderige bloementuin en de vijver met terras maken de oase van rust compleet.

Tot slot

Iedereen aanwezig bij de excursie zal nu kunnen beamen dat de Schieweg niet alleen een sluiproute is om een drukke snelweg A13 te vermijden. De poller ter hoogte van de Kandelaarbrug tempert het verkeer wel wat. Langs de Schieweg en de Delftsche Schie zijn veel bijzondere boerderijen te vinden, waarvan de meeste geen agrarische functie meer hebben. Ook andere objecten, zoals het trekschuit bruggetje en gemaal, het jaagpad en de grenspaal, houden de cultuurhistorie levend.

Als afsluiting werd teruggefietst naar de Delflandhoeve, een voormalige boerderij waar nu een camping is gevestigd, waar een een drankje werd genuttigd.

05 juni 2014

Midden-Delfland Nieuws
23 maart: Cadeau voor Pijnacker-Nootdorp: Walnotenboom symboliseert goede samenwerking gemeente Pijnacker-Nootdorp en Staatsbosbeheer
8 maart: Plonie van den Ende - Smalfilm flitsen uit Den Hoorn ZH 1965-1983
2 maart: Rijswijk, de Midden-Delfland Vereniging komt 13 maart naar je toe!
27 februari: Start weidevogelbroedseizoen en excursies
20 februari: Expositie Nationaal Sleepvaart Museum Maassluis: 'Bouwen voor het Buitenland'
18 februari: Carnavalsoptocht in 't Bukkersgat (De Lier) - Ut Tochie
15 februari: Nieuwe windas langs de Vlaardingsevaart bij de Zonnehoeve in Vlaardingen
12 februari: Midden-Delfland Halve Marathon, de 17de editie

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina