Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Monumenten op Wikipedia
=> Originele pagina.

Eerste Wikipediacursus voor monumenteigenaren in Midden-Delfland een succes

24 april 2014. Een aantal eigenaren van monumenten in Midden-Delfland heeft de eerste Wikipediacursus gevolgd. De cursus, aangeboden door de gemeente, vond plaats in de bibliotheek in Den Hoorn. Aan het einde van de avond kon iedere deelnemende monumenteigenaar vol trots zijn of haar Wikipediapagina aan de groep presenteren.

Meerwaarde voor monumenten

Een aantal eigenaren van monumenten, zowel van gemeentelijke als van rijksmonumenten, heeft op 24 april in de avond deelgenomen aan de eerste Wikipediacursus. Tijdens een twee uur durende training hebben zij een Wikipediapagina van hun eigen monument aangemaakt, inclusief links en afbeeldingen. De meeste deelnemers hadden de teksten al eerder voorbereid. Zo'n Wikipediapagina is een perfecte manier om genteresseerden nog beter op de hoogte te brengen van de meerwaarde van monumenten in de gemeente Midden-Delfland. Wikipedia wordt immers door steeds meer mensen geraadpleegd als internationals encyclopedie. Tijdens de avond was ook Gerard Kuys van Wikipedia aanwezig om toe te lichten waar Wikipedia voor staat.

Meer leren over het eigen monument

Een Wikipediapagina kan door iedereen worden aangevuld. Dat betekent dat een medewerker van een historische vereniging of vorige bewoners van een pand de pagina kunnen aanvullen met teksten en afbeeldingen. Zo kunnen eigenaren via Wikipedia meer te weten komen over het eigen monument.


De eerste Wikipediapagina's worden gemaakt, foto: gemeente Midden-Delfland

Eenvoudig een Wikipediapagina aanmaken

Aan de hand van een basismodel konden monumenteigenaren op een eenvoudige wijze informatie invoeren op de Wikipediapagina. "Binnen twee uur heb ik een volledige Wikipediapagina met afbeeldingen gemaakt over mijn eigen pand. Terwijl ik nog nooit met Wikipedia heb gewerkt!", aldus een deelnemer van de Wikipediacursus. Er wordt binnenkort nog een training gegeven. Geïnteresseerde eigenaren van monumenten kunnen zich daarvoor opgeven bij de gemeente Midden¬Delfland via dsybrandy@middendelfland.nl.

De volgende monumenten in Midden-Delfland hebben nu een Wikipediapagina:

Koppeling met QR-code

De gemeente gaat de Wikipediapagina's van de monumenten op aanvraag koppelen aan QR-codes. Deze QR.-codes krijgen de deelnemende monumenteigenaren als sticker toegestuurd en kunnen op de monumentenschildjes worden geplakt. Zo kan iedereen ter plekke met een smartphone gemakkelijk informatie over de monumenten vinden. Uiteraard zijn de Wikipediapagina's ook gewoon via internet op te zoeken.
"Wikipedia biedt kennis voor en van elkaar. Mooi dat we daar vanuit het gemeenschappelijk erfgoed op in kunnen spelen. Opnieuw een goed voorbeeld vanuit onze Cittaslow Midden-Delfland." Aldus Tineke van Nimwegen, verantwoordelijk wethouder.

Bron: Persbericht en foto gemeente Midden-Delfland 1 mei 2014.

02 mei 2014

Midden-Delfland Nieuws
23 maart: Cadeau voor Pijnacker-Nootdorp: Walnotenboom symboliseert goede samenwerking gemeente Pijnacker-Nootdorp en Staatsbosbeheer
8 maart: Plonie van den Ende - Smalfilm flitsen uit Den Hoorn ZH 1965-1983
2 maart: Rijswijk, de Midden-Delfland Vereniging komt 13 maart naar je toe!
27 februari: Start weidevogelbroedseizoen en excursies
20 februari: Expositie Nationaal Sleepvaart Museum Maassluis: 'Bouwen voor het Buitenland'
18 februari: Carnavalsoptocht in 't Bukkersgat (De Lier) - Ut Tochie
15 februari: Nieuwe windas langs de Vlaardingsevaart bij de Zonnehoeve in Vlaardingen
12 februari: Midden-Delfland Halve Marathon, de 17de editie

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina