Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Historische reis per trekschuit van Maassland naar Schipluiden - 13 september 2014
=> Originele pagina.

Historische reis per trekschuit van Maassland naar Schipluiden

13 september 2014. De Open Monumentendag(en) 2014 had(den) als thema: 'Op reis'. Daarnaast zijn de 'trekvaarten' een van de zeven erfgoedlijnen van de provincie Zuid-Holland (helaas was deze provincie even vergeten dat er ook een trekvaartdienst was tussen Delft en Maassluis/Vlaardingen). Een goede reden voor de stichting Midden-Delfland is Mensenwerk de trekschuitervaring voor één dag terug te brengen. Het werd een bijzonder evenement: de trekschuit werd in Maasland losgegooid door wethouders van Maassluis en Midden-Delfland. De reis, in vier etappes verliep langs Schouw, Schipluiden, Den Hoorn en weer terug naar Schipluiden.


Wethouders Govert van Oord (Midden-Delfland) en David van der Houwen (Maassluis) duwen de pakschuit af.

Hoofdrolspelers van de reis waren de historische pakschuit 'Nooit Gedacht' en Ron le Poole (www.paardaanhetwerk.nl) met een van zijn trekpaarden. In dit beeldverslag vertrok de trekschuit, na een korte opening, van de Trekkade in Maasland (net buiten Maassluis), richting de Vlaardingsche Schouw. De Noordvliet is één van de drie vlieten die zijn gegraven om overtollig water uit dorpen in het Westland af te voeren naar de Maas. De stad Delft is verantwoordelijk voor de aanleg van de trekschuitverbinding Maassluis-Delft (zie onder). Op 1 november 1645 ging een geregelde dienst van start tussen de twee steden. Langs deze kaarsrechte vaarweg zijn nauwelijks opstakels, behalve enkele hoge struiken en twee bruggetjes. Beide bruggetjes hebben nog een verlaagde leuning aan de waterkant om de jaaglijn te geleiden. Wel was er extra overredingskracht nodig om het nog jonge paard over de bruggetjes te leiden. Ter hoogte van de Duifpolder moest de jaaglijn even los worden gemaakt om langs enkele schuiten en werktuigen van de fa. Verboon te komen (dit bedrijf legt hier een natuurvriendelijke oever aan).

Bij aankomst aan de Vlaardingsevaart voer de pakschuit op eigen kracht de vaart over om aan te leggen bij het voormalige rechthuis. Vroeger werd hier ook het paard overgezet op een veerpont. Nu moest het paard per trailer via Schipluiden naar de overkant worden gebracht. Wel werd nog even geprobeerd of het paard de veerpont 'De Trekschuit', even verderop bij het Duifpoldergemaal, durfde te betreden... maar nee, veel te spannend.


De voetganger- en fietsveerpont De Trekschuit is nog te spannend voor ons paard.

De afvaart van de normaal goed op tijd varende trekschuit werd hierdoor met enige minuten vertraagd. Het trekpad van Schouw naar Schipluiden bevindt zich in een goede staat (is onlangs opnieuw aangelegd). Tot kort vóór de Trambrug ging alles goed, maar enkele zeilboten met hoge masten verhinderden een soepele doorvaart; natuurlijk moest ook de mast van de pakschuit even omlaag voor de Trambrug. De reis naar de Paardenbrug in het centrum van Schipluiden verliep vervolgens zonder al te veel problemen, alhoewel... Bij de twee rollepalen bij de scherpe bocht in de Gaag bleek hoe belangrijk het is aan de goede kant van de jaaglijn te lopen om niet bekneld te raken. Het liep gelukkig goed af!


Bijna klaar voor vertrek bij het voormalige rechthuis van Zouteveen.

's Middags wachtte het wat vermoeid ogende trekpaard nog een reisje van Schipluiden naar Den Hoorn en weer terug. De opvarenden hebben kunnen genieten van een unieke ervaring op de vroegere trekschuitroute en applaudisseerden voor het paard, de begeleiders, de kapitein en de organisatoren.


Even pauze aan de Vlaardingsekade; de rit naar Den Hoorn en terug wacht nog; de struiken bij de kapper zien er lekker uit!

Pakschuit de 'Nooit Gedacht'

De pakschuit 'Nooit Gedacht' (gebouwd in 1904, Overschie) is een in metaal uitgevoerd naar de vroegere in hout uitgevoerde pakschuit. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was de schuit niet meer nodig en werd omgebouwd tot woonboot Mon Desir in de Zuiderstraat in Delft. In 2003 moest de woonboot daar weg (stadsontwikkeling Zuidpoort) en herontdekte men de oorsprong van de boot. De stichting 'Nooit Gedacht' restaureerde de pakschuit naar zijn oorspronkelijk ontwerp, inclusief aandrijving. Sindsdien bevaart de 'Nooit Gedacht' de wateren van Zuid-Holland.

Meer informatie

 • Historische Jaarboek Schipluiden 2010: De trekschuitdiensten Delft-Maassluis/Vlaardingen; het complete verhaal!

Nu extra voordelig trekschuit-arrangement op 13 september

10 september 2014. Op Monumentendag bestaat de unieke kans om een tochtje met een echte trekschuit te maken. Op zaterdag 13 september trekt een paard, vanaf het jaagpad, de pakschuit ‘Nooit Gedacht’ door Midden-Delfland: van Maasland via Schipluiden naar Den Hoorn. Pak die mogelijkheid aan en boek een Trekschuit-arrangement! Dit arrangement omvat uiteraard de reis, een toelichting door een deskundig reisleider, een drankje met iets lekkers, een routekaart en een gratis bezoek aan de tentoonstelling over de Trekvaartroute Maassluis-Vlaardingen-Delft in Museum Het Tramstation, te Schipluiden. De prijs van het arrangement is 5 euro.

Vier opstapplaatsen

U kunt op vier plaatsen (en tijden) aan boord van de trekschuit stappen:

 • 10.30 uur: Van Maasland (Trekkade) naar de Schouw (het Rechthuis, Vlaardingsevaart).
 • 12.00 uur: Vanaf de Schouw (het Rechthuis, Vlaardingsekade 57) naar Schipluiden.
 • 13.30 uur: Van Schipluiden, Paardenbrug (Vlaardingsekade 25), naar Den Hoorn (Tramkade).
 • 15.00 uur: Den Hoorn (Tramkade nr. 9) terug naar Schipluiden.

De vertrektijden zijn onder voorbehoud (afhankelijk van het weer).

Wilt u dit meemaken?

Zorg er dan voor dat u een half uur van tevoren bij de afvaartplaats naar keuze bent. Voor de plekken in de boot die nog over zijn, kunt u ter plaatse een ticket krijgen; wie het eerst komt het eerst maalt. Reservering is ook mogelijk: stuur een e-mail naar info@middendelflandismensenwerk.nl en vermeld het aantal personen en het gewenste
traject. Of bel met M 06 4210 5407. Hebt u al geboekt door geld over te maken, dan ontvangt u uiterlijk op vrijdag 12 september een bevestiging. Meer informatie: www.mdmw.nl.

p.s. Bovenstaand bericht komt in plaats van onderstaand bericht. Belangrijkste verschillen zijn de prijs: nu 5 euro per persoon (was 10) en reserveren is niet meer nodig; plaatsen worden in volgorde van aankomst uitgegeven.


Onderstaand bericht is verouderd; zie boven voor de vervanging.

Met de trekschuit door Midden-Delfland
Arrangement Monumentendag 2014

10 augustus 2014. Op zaterdag 13 september krijgt u als publiek de unieke gelegenheid om een tochtje met de trekschuit te maken. Ter gelegenheid van Monumentendag - dit jaar met het thema Op Reis - jaagt een paard een trekschuit van Maasland naar Den Hoorn. U kunt een zitplaats boeken op één van de vier trajecten. Het reiskaartje biedt recht op een compleet Trekvaart-arrangement.

Trekvaart-arrangement

Het Trekvaart-arrangement omvat:

 • een ritje met de Pakschuit Nooitgedacht, die door een heus trekpaard wordt voortbewogen,
 • toelichting aan boord op de trekvaart en de route door een deskundige reisleider (Jacques Moerman of Frits van Ooststroom),
 • een drankje en een versnapering (ook aan boord),
 • naar keuze: een exemplaar van de Waterkaart van Midden-Delfland of de special van de Midden-Delfkrant Wegen & Waterwegen van Midden-Delfland,
 • gratis toegang tot de tentoonstelling over de Trekvaartroute Delft - Maassluis/Vlaardingen in Museum Het Tramstation, te Schipluiden.

De prijs van het arrangement bedraagt 10 5 euro. Er zijn 24 zitplaatsen aan boord van de Pakschuit Nooitgedacht.

Vier trajecten

Er kan een plaatsbewijs worden gekocht voor een van de vier trajecten op zaterdag 13 september; twee ’s ochtends en twee ’s middags (vertrektijden onder voorbehoud). U kunt natuurlijk ook meer trajecten combineren.

 • Traject 1. Van Maasland (Kluiskade/Trekkade) naar de Schouw (het Rechthuis, Vlaardingsevaart). Vertrek 10.30 uur,
 • Traject 2. Van de Schouw (het Rechthuis, Vlaardingsevaart) naar kern Schipluiden. Vertrek 11.45 uur,
 • Traject 3. Van kern Schipluiden naar Den Hoorn (Tramkade). Vertrek 13.00 uur,
 • Traject 4. Van Den Hoorn (Tramkade) terug naar kern Schipluiden. Vertrek 14.30 uur.

De exacte vertrektijden en -locaties worden na boeking aan u persoonlijk bekend gemaakt. U boekt een enkele reis; op de eerste twee trajecten varen die dag ook pendelschuiten, waarvan voor een klein bedrag gebruik kan worden gemaakt voor de terugreis; tussen Schipluiden en Den Hoorn rijden bussen van Veolia volgens dienstregeling.

Hoe boeken?

U boekt door het overmaken van de arrangementsprijs onder vermelding van het gewenste aantal kaarten, het gewenste traject, uw naam en uw e-mailadres of telefoonnummer. Dat laatste is nodig om de reservering te kunnen bevestigen.
Rekeningnummer: NL55 RABO 0358296889, t.n.v. Stichting Midden-Delfland is Mensenwerk, Schipluiden. Uw boeking is pas geldig, als u van ons een bevestiging hebt ontvangen (vanaf 20 augustus).

Nadere informatie

Nadere informatie is te verkrijgen bij:
Midden-Delfland Vereniging, Inge van den Heuvel, tel. 06 4210 5407 (vanaf 20 augustus).
Midden-Delfland is Mensenwerk, Pia van Oord, tel. 0654 655 667 (tot 14 augustus en vanaf 26 augustus).
Per e-mail: info@middendelflandismensenwerk.nl (u krijgt na 20 augustus een reactie).

15 juni 2018

Midden-Delfland Nieuws
23 maart: Cadeau voor Pijnacker-Nootdorp: Walnotenboom symboliseert goede samenwerking gemeente Pijnacker-Nootdorp en Staatsbosbeheer
8 maart: Plonie van den Ende - Smalfilm flitsen uit Den Hoorn ZH 1965-1983
2 maart: Rijswijk, de Midden-Delfland Vereniging komt 13 maart naar je toe!
27 februari: Start weidevogelbroedseizoen en excursies
20 februari: Expositie Nationaal Sleepvaart Museum Maassluis: 'Bouwen voor het Buitenland'
18 februari: Carnavalsoptocht in 't Bukkersgat (De Lier) - Ut Tochie
15 februari: Nieuwe windas langs de Vlaardingsevaart bij de Zonnehoeve in Vlaardingen
12 februari: Midden-Delfland Halve Marathon, de 17de editie

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina