Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Kindermonumentendag
=> Originele pagina.

Kindermonumentendag 2014: Op reis... door Midden-Delfland

12 september 2014. Het thema van Open Monumentendag 2014 was 'Op reis'. Dit betekende dat op de zevende Kindermonumentendag van Midden-Delfland alle kinderen van de basisscholen groep zeven uit de dorpen Den Hoorn, Schipluiden en Maasland, een flinke fietsreis stond te wachten. Onderweg werd de geschiedenis van een aantal karakteristieke plaatsen in beeld gebracht.

De drie dorpswethouders openden de dag, elk in hun 'eigen' dorp. De fietsroute bestond uit een rondje over voornamelijk fietspad: van Schipluiden ging het langs de Vlaardingsevaart naar Schouw, waar het vroegere Rechthuis van Zouteveen nog staat. Na overgezet te zijn met de 'veerboot' ging de tocht langs de Noordvliet naar Maasland. Hier werden de Oude Veiling, het Museum De Schilpen en de Oude Kerk bezocht. Via de Maaslandsedam, waar een marskramer zijn spullen probeerde te verkopen, en het Gaagpad ging de reis over de vroegere (stoom)tramspoorbaan terug naar Schipluiden. Voor de Hoornse kinderen was de reis extra lang met twee keer een fietsreisje over de Tramkade, maar op deze super mooie dag zal dat geen straf zijn geweest.

Vlaardingse Schouw

Aan het eind van het fietstochtje langs de Vlaardingsevaart, met de koeien nog slaperig in de mist, werden de kinderen opgeschrikt door de Schout van Zouteveen, die hen gebood hun voertuig naast het pad te parkeren. Een beetje opschepperig vertelde hij over zijn taken in de vroegere gemeente van Zouteveen. Boeven vangen sprak natuurlijk het meeste aan; ook moest hij steeds zijn degen laten zien.

Even verderop stonden de vrouw van de herbergier van het boerderijtje dat tevens als herberg en rechthuis diende, en de veervrouw. Op deze plaats werden vroeger de paarden van de trekschuit naar Maassluis op een bootje, een schouw, overgevaren. Ook personen konden voor een paar centen naar de overkant worden gezet. Tenslotte ontmoetten de kinderen in het oude gemaal van de Zouteveense en Holierhoekse Polder de schilder Jonkind. Deze schilder (1819-1891) liep vroeger van zijn woonplaats Vlaardingen langs de kade naar de kunstacademie in Den Haag. Onderweg maakte hij schetsjes die hij uitwerkte tot etsen en schilderijen. Op verschillende werken staan de Vlaardingsevaart en het rechthuis afgebeeld.

Maasland

Net als de trekpaarden vroeger werden de kinderen en hun fietsen op twee platbodems overgevaren naar de Duifpolderkade. Hier vervolgden zij de reis langs de trekkade richting Maasland. Binnen in de Oude Veiling, de vroegere groenteveiling, ontving de veilingmeester hen en vertelde hoe de veilingklok werkte; de veilingschuiten voeren door het veilinggebouw heen zodat de kopers hun waar konden bekijken. Alleen de foto's zijn er nog; nu is er een partycentrum. Buiten vertelde een tuinder hoe hij vroeger met zijn schuit de groente hier ging verkopen.

In het centrum van Maasland stonden de dames van kruidenierswinkeltje van De Schilpen de kinderen al op te wachten en vertelden hen over deze vroegere buurtwinkel, ook over de poflat en het belang van een buurtwinkel voor de samenhang van de gemeenschap. In Tavenu werd het maken van kaas en boter beeldend uitgelegd. Met een snoepje of lolly ging het naar de Oude kerk. Hier vertelde de moeder van de Commandeur van alles over de ridders die vroeger tijdens de Kruistochten naar Jeruzalem trokken om gewonden te verzorgen. Deze ridderorde, Ridderlijke Duitse Orde, Balije van Utrecht bestaat nog steeds! De dominee vertelde onder andere hoe de vroegere katholieke kerk tijdens de beeldenstorm werd beroofd van al zijn beelden en de mensen protestant werden. In 1945 verwoestte een brand het grootste deel van de kerk, maar deze werd weer herbouwd. Onder andere de twee wapenborden (nu weer terug) en de bijbels die op de banken liggen werden gered.

Schipluiden

In Schipluiden lag nabij de Valbrug de boot 'Nooit Volmaakt' waarmee in de Tweede Wereldoorlog met succes 47 Engelandvaarders de oversteek konden maken. Beurtschipper Willem Dijkshoorn vertelde over zijn werk en hoe de trekpaarden eerst over de kade liepen, vlak langs de huizen, en het pad vertrapten. Na de vele klachten legde de stad Delft de Paardenbrug aan, zodat de paarden van de trekschuit pas buiten het toenmalige dorp de vaart overstaken; Delft zorgde nog lang nadat de trekvaart was gestopt voor het onderhoud van de brug.

In 1912 ging de stoomtram van de WSM (Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij) rijden van Maassluis en De Lier, via Schipluiden, naar Den Hoorn en Delft. De Trambrug en het Tramstation herinneren nog aan deze tijd. Op de voormalige spoorbaan ligt nu een fietspad en de trambrug werd fietsbrug. Vóór Museum Het Tramstation ontving ladingmeester Doorn de kinderen en vertelde over zijn werk. In het museum zagen kinderen dat er vroeger een groot kasteel heeft gestaan in Schipluiden: kasteel Keenenburg. In de wachtkamer stond nog steeds een reizigster op de tram te wachten (vorig jaar was ze er ook al...). Ze had haar oude guldencenten al klaar liggen om een kaartje te kopen.

Tenslotte

Ook dit jaar bleek het weer een hele opdracht om alle locaties tijdig te bezoeken; de ochtend ging veel te snel voorbij. Met veel positieve reacties eindigde deze Kindermonumentendag, die werd georganiseerd door de gemeente Midden-Delfland, in samenwerking met de twee historische verenigingen en veel vrijwilligers en figuranten. Tot volgend jaar!

13 september 2014

Midden-Delfland Nieuws
23 maart: Cadeau voor Pijnacker-Nootdorp: Walnotenboom symboliseert goede samenwerking gemeente Pijnacker-Nootdorp en Staatsbosbeheer
8 maart: Plonie van den Ende - Smalfilm flitsen uit Den Hoorn ZH 1965-1983
2 maart: Rijswijk, de Midden-Delfland Vereniging komt 13 maart naar je toe!
27 februari: Start weidevogelbroedseizoen en excursies
20 februari: Expositie Nationaal Sleepvaart Museum Maassluis: 'Bouwen voor het Buitenland'
18 februari: Carnavalsoptocht in 't Bukkersgat (De Lier) - Ut Tochie
15 februari: Nieuwe windas langs de Vlaardingsevaart bij de Zonnehoeve in Vlaardingen
12 februari: Midden-Delfland Halve Marathon, de 17de editie

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina