Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Afronding restauratie Poldervaart keersluis met informatiepanelen - 26 september 2014
=> Originele pagina.

Afronding restauratie Poldervaart keersluis met informatiepanelen

26 september 2014. Met de onthulling van drie informatiepanelen, bevestigd op een niet langer nodige keerschuif, werd de restauratie van de keersluis van de Poldervaart afgerond. De drie panelen werden na elkaar onthuld door hoogheemraad Ingrid Terworst, bestuurslid van het Recreatieschap Midden-Delfland Ruud van Harten en Henk Bijl, de laatste veerbaas van het overzetveer van de Kandelaar. Wim Kerkhof, zanger van de Amazing Stroomwafels, zong o.a. het lied 'Veerman bij de Kandelaar'.

De Stichting Renovatie Keersluis Poldervaart is opgericht om dit waardevolle cultuurhistorische element in vrijwel originele staat (uit 1928) te herstellen. De renovatie door de firma F. Bijl is in 2013 afgerond dankzij financiële bijdragen van vele instanties en organisaties. Aan de hand van drie grote informatiepanelen wordt de historie van de keersluis uit de doeken gedaan, de rol van de oude schans tijdens de Tachtigjarige Oorlog aangegeven en over de buurtschappen Kandelaar en Zweth verteld.


Met enkele anecdotes van de laatste veerman Bijl.

De Poldervaart

De Poldervaart is vanaf ca. 1280 gegraven om overtollig water af te voeren uit het verzorgingsgebied van het hoogheemraadschap van Delfland. Het vijf kilometer lange kanaal liep van de Delftsche Schie bij Kandelaar naar de Maas, waar bij 'Vijf Sluizen' tijdens eb het water in de Maas kon stromen. In de negentiende eeuw regelde het stoomgemaal Van der Goes de afwatering en weer later het dieselgemaal Van der Schalk. In 1903 brak de kade van de Poldervaart en liep de Noord Kethelpolder onder water. De keersluis in de Poldervaart, aangelegd in 1928, moest het risico van overstroming wegnemen. In de zestiger jaren van de vorige eeuw verviel de afwateringsfunctie van de Poldervaart en werd er in 1970 een dam geplaatst nabij de Schie. De niet langer nodige keersluis raakte steeds meer in verval... tot nu!

27 september 2014

Midden-Delfland Nieuws
23 maart: Cadeau voor Pijnacker-Nootdorp: Walnotenboom symboliseert goede samenwerking gemeente Pijnacker-Nootdorp en Staatsbosbeheer
8 maart: Plonie van den Ende - Smalfilm flitsen uit Den Hoorn ZH 1965-1983
2 maart: Rijswijk, de Midden-Delfland Vereniging komt 13 maart naar je toe!
27 februari: Start weidevogelbroedseizoen en excursies
20 februari: Expositie Nationaal Sleepvaart Museum Maassluis: 'Bouwen voor het Buitenland'
18 februari: Carnavalsoptocht in 't Bukkersgat (De Lier) - Ut Tochie
15 februari: Nieuwe windas langs de Vlaardingsevaart bij de Zonnehoeve in Vlaardingen
12 februari: Midden-Delfland Halve Marathon, de 17de editie

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina