Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Duurzame toekomst Midden-Delfland zaak van teamwork - 1 december 2014
=> Originele pagina.

Duurzame toekomst Midden-Delfland zaak van teamwork

1 december 2014. Hoe maken we Midden-Delfland meer van alle mensen: boeren, burgers, buitenlui én stedelingen? Om die vraag draaide het maandag tijdens een druk bezochte debatavond in Schipluiden, georganiseerd door de Midden-Delfland Vereniging in samenwerking met ANV Vockestaert en LTO Delflands Groen. Belangrijke conclusie was dat het voor het open en groen houden van het Midden-Delflandgebied echt om teamwork gaat. Betrokkenheid van de omliggende steden is daarbij cruciaal.

Betrokken partijen

Provincie en maatschappelijke organisaties spelen een even belangrijke rol. Wethouder Govert van Oord van de gemeente Midden-Delfland maakte duidelijk juist op die hechte samenwerking te willen inzetten. Gedeputeerde Han Weber (groen, water en cultureel erfgoed) pleitte voor zulke collectieven, die grote kansen in deze tijd bieden.
Voorzitter Marja van Bijsterveldt van de Midden-Delfland Vereniging benadrukte het belang van het gebied. Het kan een groene long zijn in de Randstad, een prachtige plek voor mensen om te recreëren en kennis te maken met de natuur. Maar het is ook een van de oudste gebieden van Nederland waar nog steeds landbouw wordt bedreven.

Midden-Delfland in de toekomst

Tegelijkertijd zijn er enorme risico’s door bijvoorbeeld woningbouw, A4 en Blankenburgtunnel. ‘Het is een heel klein groen hartje, kwetsbaar.’ Dat kan de vereniging volgens de voorzitter niet alleen overeind houden. ‘Dat kunnen we alleen samen.’
Zij richtte zich daarmee ook tot Hagenaars, Delftenaren en Rotterdammers. Een duurzame toekomst van het Midden-Delflandgebied is ook noodzakelijk voor hun steden, aangezien het de ‘binnentuin’ van de Metropoolregio is. Topambtenaar Roald Lapperre van Economische Zaken, die staatssecretaris Sharon Dijksma verving die de bestrijding van vogelgriep voor moest laten gaan, sprak niets voor niets van een parel van de Randstad.

Stad-Land

De Midden-Delfland Vereniging gaf met de debatavond een geslaagde aftrap van het themajaar Stad-Land. De kerkzaal van Op Hodenpijl zat bomvol. Samen met andere organisaties organiseert zij de komende tijd nog meer activiteiten. Zoals een informatieavond voor bewoners van Wateringse Veld, samen met zusterorganisatie ANV Den Haag. ‘We zoeken de stad op’, aldus Marja van Bijsterveldt. Eind maart is er een grote gebiedsconferentie waar de burgemeesters Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en Jozias van Aartsen van Den Haag acte de presence zullen geven.

Bron: Verslag Midden-Delfland Vereniging.


Staatssecretaris Dijksma in debat over Midden-Delfland

14 november 2014. Maandagavond 1 december komt staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw en natuur naar Midden-Delfland. Op initiatief van de Midden-Delfland Vereniging en in samenwerking met ANV Vockestaert en LTO Delflands Groen, neemt zij deel aan een openbaar debat over dit bijzondere gebied. Belangrijke thema’s zijn de toekomst van de agrarische sector en de relatie tussen het gebied en de omliggende steden. Ook Zuid-Hollands gedeputeerde Han Weber (groen, water, cultureel erfgoed) zal deelnemen aan het debat./em>

De debatavond vindt plaats bij Op Hodenpijl in Schipluiden, om 20.00 uur. Iedereen die zijn stem wil laten horen en meepraten over de ontwikkelingen rondom Midden-Delfland, is van harte welkom. De toegang is gratis.

Wanneer: maandag 1 december
Waar: Op Hodenpijl, Rijksstraatweg 20-22, 2636 AX Schipluiden.
Tijdstip: om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) begint het debat o.l.v. Marja van Bijsterveldt, voorzitter van de Midden-Delfland Vereniging. Na afloop van het debat (circa 21.30 uur) is er gelegenheid om na te praten.


Zouteveensepolder kijkend richting Rotterdam; foto ©GDP.

Achtergrondinformatie

De debatavond is de aftrap van het themajaar Stad-Land. Voor de Midden-Delfland Vereniging is versterking van de relatie tussen stad en land van essentieel belang voor het open en groen houden van Midden-Delfland en voor het leefbaar houden van de omliggende steden.
De vereniging organiseert komend jaar, in samenwerking met andere organisaties, een aantal activiteiten om de dialoog op gang te brengen over de toekomst van Midden-Delfland. Zo komen de burgemeesters Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en Jozias van Aartsen van Den Haag op bezoek. Beiden pleitten onlangs voor een open en groen Midden-Delfland. Vraag is hoe de omliggende steden concreet werk maken van dat commitment naar het gebied, dat de binnentuin van de Metropoolregio wordt genoemd.

Meer informatie op de website van de  Midden-Delfland Vereniging.

Bron: Persbericht van de Midden-Delfland Vereniging, 13 november 2014.

02 december 2014

Midden-Delfland Nieuws
23 maart: Cadeau voor Pijnacker-Nootdorp: Walnotenboom symboliseert goede samenwerking gemeente Pijnacker-Nootdorp en Staatsbosbeheer
8 maart: Plonie van den Ende - Smalfilm flitsen uit Den Hoorn ZH 1965-1983
2 maart: Rijswijk, de Midden-Delfland Vereniging komt 13 maart naar je toe!
27 februari: Start weidevogelbroedseizoen en excursies
20 februari: Expositie Nationaal Sleepvaart Museum Maassluis: 'Bouwen voor het Buitenland'
18 februari: Carnavalsoptocht in 't Bukkersgat (De Lier) - Ut Tochie
15 februari: Nieuwe windas langs de Vlaardingsevaart bij de Zonnehoeve in Vlaardingen
12 februari: Midden-Delfland Halve Marathon, de 17de editie

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina