Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Maassluis 400 jaar
=> Originele pagina.

Maassluis 400 jaar onafhankelijkheidsfeest

17 mei 2014. Maassluis wist zich 400 jaar geleden, met enige moeite en veel vergaderen, los te maken van het ambacht Maasland. Het charter (akte) van separatie werd op 16 mei 1614 ondertekend door onder meer Johan van Oldenbarnevelt, de hoogste ambtenaar van het gewest Holland. Dit weekend werd dit feit uitbundig gevierd met muziek, braderie en een maritiem festijn in de haven. De speciale website ervaar400jaar.nl geeft meer informatie over het evenement en andere activiteiten.

Na de aanleg van de Monsterse en Wateringse uitwateringsluizen aan het eind van de in het midden van de 14de eeuw gegraven Noordvliet en Middelvliet, ontstond er ter plaatse een kleine nederzetting met de naam Maeslandersluys. Buiten de sluizen ontstond een kolk met geulen richting de rivier de Maas, en zo kon er een visserijhaven worden aangelegd. Het ging economisch heel goed en met als gevolg dat de gemeenschap snel groeide. Ontevredenheid richting het bestuur van het agrarische dorp Maasland is de aanzet geweest tot afsplitsing. Jacob van Egmond, heer van Keenenburg en ambachtsheer van Maasland en dominee Fenacolius hebben zich mede ingespannen de separatie te verwezenlijken. De Historische Vereniging Maassluis heeft in haar uitgave de 'Kroniek van Maassluis' de tekst van de acte gepubliceerd, samen met een vertaling naar hedendaags Nederlands.

Bij de separatie in 1614 werd alleen de bebouwing deel van het nieuwe rechtsgebied Maassluis. De weilanden rondom bleven van het ambacht Maasland. Het duurde nog lang voordat Maassluis haar huidige omvang kreeg. Elke uitbreiding kon steeds slechts met veel inspanning tot stand komen; dit gebeurde in 1877, tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1966 en tenslotte in 2004.

Het feestweekend begon op 16 mei met een historische act in de Grote Kerk waarbij de huidige burgemeesters Karssen van Maassluis en Rodenburg van Midden-Delfland (Maasland) de separatie herondertekenden. Ook Johan van Oldenbarnevelt was van de partij. Het hele weekend bruiste van muziek en maritieme historie met een grootse vlootschouw op de Nieuwe Waterweg op 17 mei. Het grote aantal historische schepen en boten brachten sfeervolle beelden. Ook op de wal liet Maassluis zien waar het ooit bekend om was.

Bekijk een korte samenvatting van de vlootschouw op de Nieuwe Waterweg/Scheur.

Bron: Akte van separatie - 16 mei 1614 - Maassluis Zelfstandig, uitgegeven door de Historische vereniging Maassluis, 2014.

30 mei 2014

Midden-Delfland Nieuws
23 maart: Cadeau voor Pijnacker-Nootdorp: Walnotenboom symboliseert goede samenwerking gemeente Pijnacker-Nootdorp en Staatsbosbeheer
8 maart: Plonie van den Ende - Smalfilm flitsen uit Den Hoorn ZH 1965-1983
2 maart: Rijswijk, de Midden-Delfland Vereniging komt 13 maart naar je toe!
27 februari: Start weidevogelbroedseizoen en excursies
20 februari: Expositie Nationaal Sleepvaart Museum Maassluis: 'Bouwen voor het Buitenland'
18 februari: Carnavalsoptocht in 't Bukkersgat (De Lier) - Ut Tochie
15 februari: Nieuwe windas langs de Vlaardingsevaart bij de Zonnehoeve in Vlaardingen
12 februari: Midden-Delfland Halve Marathon, de 17de editie

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina