Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Vervoer over water
=> Originele pagina.

Lezing: Vervoer over water

17 oktober 2014. Op woensdag 5 november houdt Jacques Moerman, op uitnodiging van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden, een lezing over ‘Het vervoer over vaarten en vlieten in en om Midden-Delfland’. De bijeenkomst vindt plaats in de Hoornbloem, Koningin Julianaplein te Den Hoorn, aanvang 20.00 uur.

Vanaf de Middeleeuwen tot in de zestiger jaren van de vorige eeuw werden de waterwegen van Delfland intensief gebruikt voor het vervoer. Het zeil, de roeiriem, het trekpaard en de vaarboom waren belangrijke hulpmiddelen om de vaartuigen voort te bewegen. In de streek herinneren rolpalen, boogbruggetjes, vaarsloten en jaagpaden nog altijd aan de regionale scheepvaart. Verdwenen zijn de windassen, botenhuizen en secreten langs het water.

In de lezing wordt aandacht besteed aan het groentevervoer naar de veiling in Den Hoorn en de vrachtvaarders van Schipluiden. De trekschuitroute van Den Haag via Delft naar Rotterdam en die van Delft naar Vlaardingen/Maassluis komen eveneens uitgebreid aan bod. De spreker gebruikt naast foto’s van huidige situaties ook fraaie afbeeldingen van oude kaarten, prenten en schilderijen.

De lezing sluit aan bij het thema van het Monumentenweekend dit jaar, namelijk ‘Op reis’ en bij de tentoonstelling over de trekvaartroute Delft-Maassluis/Vlaardingen in Museum Het Tramstation te Schipluiden. Belangstellenden voor de lezing zijn hartelijk welkom.

Bron: Persbericht Historische Vereniging Oud-Schipluiden.

18 oktober 2014

Midden-Delfland Nieuws
23 maart: Cadeau voor Pijnacker-Nootdorp: Walnotenboom symboliseert goede samenwerking gemeente Pijnacker-Nootdorp en Staatsbosbeheer
8 maart: Plonie van den Ende - Smalfilm flitsen uit Den Hoorn ZH 1965-1983
2 maart: Rijswijk, de Midden-Delfland Vereniging komt 13 maart naar je toe!
27 februari: Start weidevogelbroedseizoen en excursies
20 februari: Expositie Nationaal Sleepvaart Museum Maassluis: 'Bouwen voor het Buitenland'
18 februari: Carnavalsoptocht in 't Bukkersgat (De Lier) - Ut Tochie
15 februari: Nieuwe windas langs de Vlaardingsevaart bij de Zonnehoeve in Vlaardingen
12 februari: Midden-Delfland Halve Marathon, de 17de editie

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina