Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Open dag Archeologie Delft - 8 november 2014
=> Originele pagina.

Druk bezochte Open Dag Archeologie Erfgoed Delft

8 november 2014. Archeologie Delft, onderdeel van Erfgoed Delft, hield een open dag aan de Kluizenaarsbocht in Delft. In de werkplaats en het depot kregen de talrijke bezoekers een goed overzicht van de vele archeologische vondsten uit Delft en omgeving. Het grote project Spoorzone (SpoZo), de spoortunnel door Delft, leverde veel unieke vondsten op, die in twee grote vitrines te bewonderen waren.

Archeologie Delft draagt ook de zorg voor het beschermen en behouden van de archeologische resten in de omliggende gemeentes Midden-Delfland, Westland en Pijnacker-Nootdorp. In het gebouw werken naast de professionele archeologische staf veel vrijwilligers, die meehelpen het vondstmateriaal te organiseren en, in geval van scherven, met veel geduld weer een archeologisch complete pot, fles of glas proberen te maken. Als een voorwerp gelijmd, is wordt het getekend, geklassicificeerd en gefotografeerd. Tijdens de open dag waren twee vrijwilligers bezig met glaswerk van het kasteel van Altena. Ook andere materialen zoals metaal, schelpen, zaden, hout, botten, kleding, schoeisel worden zorgvuldig behandeld en geanalyseerd. Alleen de mooiste voorwerpen werden tentoongesteld; de rest van het vondstmateriaal is opgeslagen in een groot aantal dozen in het depot, de opslag.

Kinderactiviteiten

Speciaal voor de dag waren twee historische figuren aanwezig om de geschiedenis nog tastbaarder te maken: de Romeinse soldaat en de Middeleeuwse ridder poseerden geduldig op de vele foto's. Kinderen die van puzzelen houden konden proberen van een aantal scherven weer één geheel te maken. Even verderop werd in bakken met aarde gezocht naar scherven, botten en andere interessante voorwerpen; er werden zelfs enkele munten gevonden. En hoe werkte een blijde eigenlijk, een Middeleeuwse katapult waarmee kogels werden afgeschoten op de vijand, zoals bij de bestorming van een kasteel. Met een model werd de werking van een blijde gedemonstreerd.

Wat doet Archeologie Delft

Het Verdrag van Malta, ook wel het Verdrag van Valletta, is afgesloten met als doel archeologische resten, zoals nederzettingen en grafvelden, een beschermde status te geven. Ook Nederland ondertekende dit verdrag. Het houdt in dat als er ergens iets wordt gebouwd of verbouwd, of als er bijvoorbeeld een sloot wordt gegraven, er eerst dient te worden onderzocht of ter plaatse archeologische resten verwacht worden. De Archeologische Verwachtingskaart van Midden-Delfland is hierbij een hulpmiddel. Dit verkennend onderzoek wordt meestal op het kantoor van Archeologie Delft uitgevoerd. Als het antwoord positief is zal voorafgaand aan de bouw een bodemonderzoek plaatsvinden, waarbij vaak boringen worden uitgevoerd of proefsleuven worden gegraven om de archeologie beter in kaart te brengen. Wordt er bijvoorbeeld een oude nederzetting aangetroffen, dan zal er wellicht een grotere opgraving plaatsvinden. Maar, in principe wordt er alleen een opgraving uitgevoerd als beschermd archeologisch erfgoed door bouw verstoord wordt.


10 november 2014

Midden-Delfland Nieuws
23 maart: Cadeau voor Pijnacker-Nootdorp: Walnotenboom symboliseert goede samenwerking gemeente Pijnacker-Nootdorp en Staatsbosbeheer
8 maart: Plonie van den Ende - Smalfilm flitsen uit Den Hoorn ZH 1965-1983
2 maart: Rijswijk, de Midden-Delfland Vereniging komt 13 maart naar je toe!
27 februari: Start weidevogelbroedseizoen en excursies
20 februari: Expositie Nationaal Sleepvaart Museum Maassluis: 'Bouwen voor het Buitenland'
18 februari: Carnavalsoptocht in 't Bukkersgat (De Lier) - Ut Tochie
15 februari: Nieuwe windas langs de Vlaardingsevaart bij de Zonnehoeve in Vlaardingen
12 februari: Midden-Delfland Halve Marathon, de 17de editie

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina