Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Gemeentehuis Midden-Delfland sneak preview
=> Originele pagina.

Gemeentehuis Midden-Delfland sneak preview

20 november 2012. Terwijl de laatste hand wordt gelegd aan het nieuwe gemeentehuis van Midden-Delfland lopen er een aantal persmensen en fotografen door het gebouw om als eersten vast te leggen hoe het er allemaal uit gaat zien, hoe het allemaal gaat werken en hoeveel het kostte. Niet op alle vragen kwamen de antwoorden, maar een aardig overzicht kon al wel gekregen worden. Bekijk de foto's in het GROOT.

Het jaar 2004 was een belangrijke start van twee nieuwe gemeenten: Midden-Delfland en Westland. De gemeentelijke herindeling zorgde ervoor dat zeven gemeenten opgingen in slechts twee: een 'glas-gemeente' en een 'grasgemeente'! De wens van een nieuw gemeentehuis volgde spoedig. Terwijl de gemeente Westland nog met besluitvorming bezig is voor een (eventueel) nieuw gemeentehuis, bepaalde de nieuwe gemeente Midden-Delfland in 2004 de verlengde Anna van Raesfeltstraat als locatie voor nieuwbouw. Na de opstelling van het dienstverleningsmodel (2006) en de vaststelling van het programma van eisen (2007) werd de architect gekozen: Inbo, Rijswijk. De vele inspiratie- en informatiebijeenkomsten leidden tot een definitief ontwerp in 2009. Vervolgens kon in begin 2010 de opdracht voor de bouw gegeven worden aan Stout BV uit Hardinxveld-Giessendam en Burgers Ergon Installatietechniek uit Capelle aan den IJssel. In mei 2011 gingen de eerste palen de grond in en na een voorspoedige bouwperiode werd het gebouw begin september opgeleverd.

De opening is nabij

Nu de (nood)bestrating voor het gemeentehuis klaar is kan het gebouw rondom beter bekeken worden. Er wordt nog hard gewerkt aan de inrichting van de om het gebouw liggende tuin. Binnen in het gebouw is vrijwel alles klaar om de ca. 155 werknemers te ontvangen in hun nieuwe en moderne werkomgeving. De verhuizing van de oude locatie begint op 30 november en op maandag 3 december opent de dienstverlening in het nieuwe gemeentehuis. Op zaterdag 15 december wordt tussen 11.00 en 16.00 uur een Open Dag gehouden. Daarna begint aan de Dorpsstraat de Kerstmarkt! De officiële opening is gepland op donderdag 7 februari 2013.

Wandel virtueel mee met deze beelden van het nieuwe gemeentehuis...

Raadsvergaderingen live te volgen

Het audiosysteem in de raadzaal is gekoppeld aan het videosysteem waarmee de spreker automatisch in beeld wordt gebracht. Op veel plaatsen hangen grote beeldschermen waarop de raadsvergaderingen kunnen worden gevolgd. De bedoeling is dat deze beelden ook via internet te volgen zullen zijn! 

Video-conferentie faciliteiten maakt dat contacten sneller en efficienter kunnen verlopen. Uiteraard kunnen de beeldschermen ook gebruikt worden voor presentaties en filmvertoningen.

Zie ook

Achtergrond informatie

Architectuur

 • Het nieuwe gemeentehuis van Midden-Delfland drukt de kernwaarden uit van de gemeente: groen en recreatief karakter, kwaliteit van leven;
 • Het gebouw is integraal duurzaam ontworpen en is CO²-neutraal;
 • Vijf transparante gebouwschijven ( 3 dorpen + 2 buurtschappen) volgen de karakteristieke slagenverkaveling van het landschap en zijn afgedekt met een zacht gevouwen riet/sedumdak;
 • Het klantbedieningsconcept - waarin de burger als klant centraal staat - is vertaald in een functioneel, ruimtelijk gebouw dat optimaal profiteert van haar bijzondere ligging;
 • Gebruik riet verwijst naar boerderijen in de omgeving.

Duurzaamheid

Met de opwarming van de aarde is het belangrijk om te kijken naar wat een gemeente kan doen om een bijdrage te leveren aan zaken als het klimaatprobleem. Het gemeentehuis wordt gebouwd als icoon van de groene, duurzame gemeente die Midden-Delfland is:

 • Gemeentehuis is gebouwd van duurzame en zoveel mogelijk recyclede en recyclebare materialen;
 • Energielabel A;
 • CO2 neutraal: geen fossiele brandstoffen voor opwarming van het gebouw;
 • Groene stroom;
 • Warmte- en koudeopslag in de bodem in combinatie met energiezuinige warmtepompen;
 • Koeling en verwarming via betonkernactivering (BKA) in de vloeren en plafonds;
 • Verhoogde isolatie door drievoudig isolatieglas en toepassing van riet als dakbedekking;
 • Zonnecellen op het dak en als buitenzonwering voor stroomopwekking. De zonnepanelen zorgen voor een stroomopwekking van circa 6.400 kWh;
 • Hergebruik van de warmte en koude uit de gebruikte ventilatielucht;
 • Zonnecollectoren voor het voorverwarmen van warmtapwater;
 • Energiezuinige werkplekverlichting en verlichting met bewegingssensoren;
 • Waterbesparende toiletten en zelfsluitende kranen.

Kosten

 • April 2007 Raadsbesluit investeringskrediet € 15,4 miljoen incl. brandweerkazerne;
 • November 2008 Raadsbesluit extra investering € 0,8 miljoen vanwege aanvullende maatregelen
  duurzaam bouwen (brengt investeringskrediet op € 16,2 miljoen);
 • Extra investering wordt in een periode van circa 7 jaar terugverdiend;
 • De eindafrekening zal uitwijzen of het project binnen budget werd afgerond; de wethouder sprak het vertrouwen uit dat dit het geval zal zijn.

09 december 2013

Midden-Delfland Nieuws
5 juni: Activiteiten en programma Midden-Delfland Dag 17 juni 2023
29 mei: Sfeervolle eerste 'Dag van het kasteel' in de kasteeltuin van de Keenenburg
21 mei: Feestweek Vlaardingen 750 jaar stadsrechten
13 mei: Windas bij de Zonnehoeve officieel in gebruik genomen
10 mei: Dag van het kasteel, 29 mei Tweede Pinksterdag, kasteel Keenenburg in Schipluiden
29 april: Afzinkmoment Maasdeltatunnel van tunnelsegment Isabella afgebroken
29 april: Met Vockestaert de Boer op bij Hoeve Rust-hoff in de Aalkeetbuitenpolder
27 april: De drie dorpen van Midden-Delfland vierden Koningsdag op eigen wijze

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina