Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Leerzame vijfde Kindermonumentendag in Den Hoorn - 7 september 2012
=> Originele pagina.

Leerzame vijfde Kindermonumentendag in Den Hoorn

7 september 2012. De vijfde Kindermonumentendag vond dit jaar plaats in Den Hoorn met als thema Groen van Toen en de tuinbouwgeschiedenis van het dorp Den Hoorn. Uit de drie dorpskernen van de gemeente Midden-Delfland verzamelden zo'n, 350 kinderen van groep 7 uit Maasland, Schipluiden en Den Hoorn zich op het Koningin Julianaplein. Na een korte inleiding vertrokken groepjes kinderen naar de verschillende historische plaatsen waar het verhaal van die plekken werd verteld door 20 figuranten. Hier is het fotoalbum van de Kindermonumentendag in Den Hoorn.

De tuinbouw van groente en fruit is inmiddels vrijwel helemaal verdwenen uit het dorp Den Hoorn, dat juist groot werd door deze tuinbouw. Het glas maakt nu plaats voor woningbouw en bedrijventerreinen. Wat bleef zijn de namen van markante personen en families, zoals Gijsbertus van Marrewijk, de oude sloten die gebruikt werden om de producten naar de veiling te brengen, de karakteristieke boogbruggetjes en een beperkt aantal oudere gebouwen. Ook het kerkelijk leven en het onderwijs werden belicht. 

De wandeling van de kinderen liep langs een tiental locaties, een hele uitdaging om ze binnen twee uur allemaal te bezoeken en daar bovendien nog veel van te leren! De locaties waren: een veilingschuit, de roomskatholieke kerk, café Delfland, het voormalig zusterhuis De Burcht, overtoom Hoornsekade, boerderij Rijksstraatweg 1, de Rijstuin, een boogbrug bij de Lookwatering, de bibliotheek, de Taswoning en kapperswinkel.

Na de lunchpauze volgde op het Julianaplein een korte openluchtles, gegeven door gelegenheidsschoolmeester 'Groen van Toen'. Hij vertelde in het kort over de geschiedenis van Den Hoorn en met name die van de tuinbouw. Ook zuster Pietje (Petronella), een markante wijkverpleegster uit de vorige eeuw, kwam ten tonele. Oudere mensen kennen wijkzuster Pietje nog goed, en vooral ook van haar DAFje; zij woonde langs de weg van Den Hoorn naar Schipluiden en reed altijd 'vooraan in de file'. Samen met Pastoor Stroek spelen zij in de 'Opera Kinderzegen Den Hoorn', die plaatsvindt van 12 tot en met 16 september. Ook hier wordt het verhaal van Den Hoorn verteld, gespeeld en gezongen.

Historische kinderkleding

In het voorjaar zijn drie modeshows in de drie dorpen gehouden om ouders en kinderen enthousiast te maken voor historische kinderkleding. De patronen voor de geshowde historische kostuums, ontworpen door de Maaslandse Ria van Eijmeren, zijn sindsdien te koop bij de bibliotheek. Ook heeft de bibliotheek workshops georganiseerd waarbij de kinderen en hun (groot)ouders zelf historische kinderkleding konden maken. De modeshows waren een groot succes en er zijn de afgelopen maanden veel patronen verkocht. Het resultaat was te zien: tijdens deze Kindermonumentendag waren er al behoorlijk veel kinderen verkleed... maar er kunnen er nog veel meer bij...volgend jaar?
Als afsluiting van deze vijfde Kindermonumentendag gingen de verklede kinderen in groepen op de foto om zo een 'Levende schilderijen' van vroeger te maken. 

Opstelwedstrijd

In de week na de Kindermonumentendag schrijven de kinderen een opstel, dat geïnspireerd is door de verhalen die zij tijdens Kindermonumentendag hebben gehoord over de geschiedenis van Den Hoorn en Midden-Delfland. Een jury selecteert de drie mooiste opstellen, die met foto van de winnaars in de Midden-Delfland Schakel worden gepubliceerd.

Kindermonumentendag

Kindermonumentendag zoals die wordt gevierd in Midden-Delfland is landelijk gezien vrij uniek. Door de goede samenwerking van de gemeente met de scholen, de bibliotheken, de historische verenigingen en een groep vrijwilligers kunnen de kinderen ook dit jaar weer genieten van een heel bijzondere dag en leren over het verleden van hun eigen woonomgeving, op een manier die prima past bij Cittaslow. Gedeputeerde van Zuid Holland Han Weber wilde dit evenement graag meemaken, en sprak zijn bewondering uit over deze dag.

Bron: persbericht gemeente Midden-Delfland

09 december 2013

Midden-Delfland Nieuws
21 mei: Feestweek Vlaardingen 750 jaar stadsrechten
13 mei: Windas bij de Zonnehoeve officieel in gebruik genomen
10 mei: Dag van het kasteel, 29 mei Tweede Pinksterdag, kasteel Keenenburg in Schipluiden
29 april: Afzinkmoment Maasdeltatunnel van tunnelsegment Isabella afgebroken
29 april: Met Vockestaert de Boer op bij Hoeve Rust-hoff in de Aalkeetbuitenpolder
27 april: De drie dorpen van Midden-Delfland vierden Koningsdag op eigen wijze
19 april: Met Vockestaert de Boer op: Hoeve Rust-hoff, zaterdag 29 april
17 april: Vroege Vogelexcursie Kraaiennest

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina