Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Ridder Otto van Egmond, Het leven en werk van een kasteelheer van de Keenenburg - Museum Het Tramstation Schipluiden
=> Originele pagina.

Ridder Otto van Egmond
Het leven en werk van een kasteelheer van de Keenenburg

9 juni 2011. De inwoners van Schipluiden en omgeving raken steeds meer in de ban van haar vroegere inwoner, ridder Otto van Egmond en heer van het kasteel Keenenburg. Het verhaal van Otto van Egmond, Willem van Oranje en Holland in de jaren rond het jaar 1572 wordt volgende week, 16-19 juni, uitgebeeld tijdens het openluchtspel 'Otto van Egmond en de lotgevallen van Keenenburg'. De Historische Vereniging Oud-Schipluiden nam alvast een voorschot op dit spektakel met de opening van de tentoonstelling over deze Otto van Egmond in museum Het Tramstation Schipluiden

Het verhaal van Otto van Egmond wordt in de tentoonstelling verteld op een achttal banieren met tekst en bijzondere begeleidende afbeeldingen. Nieuw is de kleurenafbeelding van het schilderij waarop Otto van Egmond wordt afgebeeld dat in Oud Zuylen hangt. De stationskamer is ingericht als stijlkamer, die de sfeer ademt uit de tijd van kasteel Keenenburg met haar bewoners. 

Jacques Moerman, voorzitter van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden, leidde de openingshandeling in met een samenvatting van de belangrijkste wapenfeiten van Otto van Egmond en zijn belang voor Holland. Zo staan zijn handtekening en zegel prominent op een aantal belangrijke staatsstukken, zoals de Pacificatie van Gent uit 1576. Hiermee sloten de Staten van Brabant, Vlaanderen, Artesië en Henegouwen een overeenkomst met de Staten van Holland en Zeeland, en namen de Prins van Oranje aan als hun stadhouder. Twee hoofdrolspelers van het toneelspel, Otto van Egmond en Agnes Croesink, ontvouwde vervolgens de vlag van Egmond, waarmee de tentoonstelling officieel geopend was. 

Onder het genot van historisch verantwoorde hapjes en drankjes konden de genodigden vervolgens de tentoonstelling aandachtig bekijken. Uitvoerige informatie over Otto van Egmond en de Keenenburg en een lesbrief zijn te vinden op de website van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden

De tentoonstelling in museum Het Tramstation duurt tot 19 november 2011; 
openingstijden: woensdag, zaterdag en de 1ste zondag van de maand, 14.00-16.00 uur.

's Avonds, aan het begin van de toneelrepetitie, stroomde het museum korte tijd vol met acteurs/actrices uit het toneelstuk Otto van Egmond. Met de opgedane sfeerbeelden werd aansluitend een goede doorlooprepetitie gehouden bij het herbouwde Keenenburg torentje. Zie ook: Openluchtspel Otto van Egmond nadert zijn climax.

10 december 2013

Midden-Delfland Nieuws
5 juni: Activiteiten en programma Midden-Delfland Dag 17 juni 2023
29 mei: Sfeervolle eerste 'Dag van het kasteel' in de kasteeltuin van de Keenenburg
21 mei: Feestweek Vlaardingen 750 jaar stadsrechten
13 mei: Windas bij de Zonnehoeve officieel in gebruik genomen
10 mei: Dag van het kasteel, 29 mei Tweede Pinksterdag, kasteel Keenenburg in Schipluiden
29 april: Afzinkmoment Maasdeltatunnel van tunnelsegment Isabella afgebroken
29 april: Met Vockestaert de Boer op bij Hoeve Rust-hoff in de Aalkeetbuitenpolder
27 april: De drie dorpen van Midden-Delfland vierden Koningsdag op eigen wijze

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina