Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Ridder Otto van Egmond, heer van Keenenburg, ca. 1522-1586 - lezing op 12 oktober 2011
=> Originele pagina.

Ridder Otto van Egmond, heer van Keenenburg, ca. 1522-1586

Met deze titel houdt Jacques Moerman van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden een interessante lezing met veel beeldmateriaal op woensdag 12 oktober 2011 in de Dorpskerk, Dorpsstraat 3 te Schipluiden, aanvang 20.00 uur.

Dit jaar is in Schipluiden een historisch spektakel opgevoerd over Otto van Egmond in de roerige jaren 1572-1574. In het Museum Het Tramstation is tot 19 november een expositie over deze edelman te zien. In de lezing staat het gehele leven van Otto van Egmond centraal. Als enige ridder maakte hij in de eerste lijn het Voorspel en de Opstand tegen Spanje mee. Als Statenlid overbrugde hij de periode van 1544-1586. Hij ontmoette Karel V, Filips II en Margaretha van Parma; aan de zijde van Willem van Oranje streed hij vanaf 1572 voor de bevrijding van de Nederlanden. Otto van Egmond betaalde hiervoor een hoge prijs. Tijdelijk verloor hij zowel zijn huis in Den Haag als zijn kasteel in Schipluiden, een van zijn zonen kwam in de strijd om het leven. In de lezing komen de diplomatieke gaven van deze edelman, zowel landelijk, gewestelijk als regionaal uitgebreid aan bod. Op het laatst van zijn leven was hij een gerespecteerde ambachtsheer van Maasland en Schipluiden.

In oktober is het precies 425 jaar geleden dat Otto van Egmond stierf. De lezing vindt op een historische locatie plaats, namelijk de kerk waar hij en zijn vrouw begraven liggen. Jacques Moerman heeft naast informatie ook veel beeldmateriaal verzameld over deze bijzondere edelman. Het belooft een interessante presentatie te worden.

Meer informatie

10 december 2013

Midden-Delfland Nieuws
5 juni: Activiteiten en programma Midden-Delfland Dag 17 juni 2023
29 mei: Sfeervolle eerste 'Dag van het kasteel' in de kasteeltuin van de Keenenburg
21 mei: Feestweek Vlaardingen 750 jaar stadsrechten
13 mei: Windas bij de Zonnehoeve officieel in gebruik genomen
10 mei: Dag van het kasteel, 29 mei Tweede Pinksterdag, kasteel Keenenburg in Schipluiden
29 april: Afzinkmoment Maasdeltatunnel van tunnelsegment Isabella afgebroken
29 april: Met Vockestaert de Boer op bij Hoeve Rust-hoff in de Aalkeetbuitenpolder
27 april: De drie dorpen van Midden-Delfland vierden Koningsdag op eigen wijze

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina