Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
30ste Furieade heeft thema Energie! - 2 en 3 oktober 2009
=> Originele pagina.

30ste Furieade heeft thema Energie!

Op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober 2009 wordt voor de 30ste maal de Furieade georganiseerd. De activiteiten concentreren zich dit jaar vooral rond de Binnenhaven en het Stadshart. De veranderende economische omstandigheden nopen de organisatie tot het maken van keuzes. In compactere vorm zal de haven toch opnieuw bruisen van activiteiten. Nieuw zijn dit jaar de verplaatsing van de kermis naar het Mackayplein, de braderie op vrijdagavond in de Keucheniusstraat en de Westlanders langs de Veerstraat. Programma op www.furieade.nl 

"Mede dankzij financiële steun van de gemeente Maassluis is het mogelijk om dit jaar een Furieade te organiseren. Maar het is dit jaar lastiger dan ooit gebleken om een enorm stadspromotiefeest neer te zetten. We hebben flinke golven moeten trotseren om een passend programma samen te stellen. Maar de vele vrijwilligers waaruit onze organisatie enkel bestaat, heeft de beschikbare energie op de juiste manier 

weten te benutten.", zo legt voorzitter Hans de Bruin uit.

"Een van de aanpassingen is het ontbreken van vuurwerk op de vrijdagavond. Dat konden we helaas financieel niet meer opbrengen. Maar we hopen met een vrijdagavondbraderie, de vertrouwde lampionnenoptocht en de verlichte schepen toch de gezellige sfeer van de openingsavond te houden. Op vrijdagavond geven we ook leerlingen van Muziekcentrum Opmaat de gelegenheid om op de schepen hun kunsten te vertonen."

Aan de Veerstraat zal een aantal Westlanders aanleggen. De sfeer van begin 1900 komt daarmee weer terug in de Binnenstad, toen groente en fruit vanuit het Westland door de Vlieten werd verscheept naar de veiling en/of de Haven. Op vrijdagavond worden er in de Veerstraat een aantal films vertoond en op zaterdag zullen er demonstraties plaatsvinden van het verschepen van de handel. De Noordvliet zal weer vol liggen met schepen van de Watersportcentrum Vlietland.
De Furie wordt op vrijdagavond binnengezongen door het shantykoor Die Maeze Sanghers. Dit koor verzorgt ook het Furieade Promenade Concert op woensdag 30 september a.s. in de Immanuelkerk. Kaarten á € 7,50 zijn o.a. verkrijgbaar bij o.a. Maassluis Punt.

Op zaterdag is er weer een gezellige braderie die zich uitstrekt naar de Keucheniusstraat. De route naar het Mackayplein is vervolgens een logische stap. De kermis zal hier in volle omvang aanwezig zijn.

Op het Schanseiland zijn als vanouds activiteiten voor jongeren met medewerking van Scouting en Jongerenwerk Westland. Er komt een klimwand, een pannakooi en jongeren kunnen abseilen vanuit een enorme hijskraan. Spektakel genoeg dus.

De zeegaande stoomsleepboot Furie als stralend middelpunt, omringd door vele zeil- en motorschepen, staat symbool voor de verschillende energievormen waarmee de schepen wordt voortgestuwd. Niet in de laatste plaats is ook de energie die vrijwilligers steken in het organiseren, het onderhouden en in de vaart houden van de schepen van belang.

Muziek is er op diverse podia. Biercafé Oporto herhaalt met succes het muziekterras. Tegenover het terras van Oporto staat een muziektrailer met stemmige bands. Ook op de Markt is plaats gemaakt voor diverse muziekbands en koren. Shantykoor de Vlaardingse Maatjes zal op een van de schepen optreden.

In het Nationaal Sleepvaart Museum gaat half september de expositie "In dank aanvaard" van start. Naast het sleepvaartmuseum heeft het dit jaar 70 jaar oude museumschip Hudson een nieuwe ligplaats gekregen.

Activiteiten aan de buitenhaven zijn van bescheiden omvang, maar toch van een groots karakter. De zeesleper Elbe keert eind september terug van de werf waar de 50-jarige sleepboot een grootscheepse dokbeurt ondergaat. Het schip zal tijdens de Furieade open huis houden voor tal van geïnteresseerde bezoekers. Daarbij worden rondleidingen gegeven, het radiostation zal in gebruik zijn en de gerestaureerde machinekamer is in alle omvang zichtbaar.

Aan de burgemeester De Jonghkade kan worden ingescheept voor een rondvaart met de Abel Tasman van de Spido. Speciaal voor de bezoekers van de Furieade vaart de Abel Tasman af op zaterdag om 10:00, 11:30, 13:00, 14:30 en 16:00 uur. Deze 75 minuten durende tocht zal richting de Botlek gaan. De prijs hiervoor bedraagt € 9,50 per persoon. In de voorverkoop zijn kaarten verkrijgbaar bij Maassluis Punt.

Zie ook: Furieade Promenade Concert.

Bron: Persbericht Stichting Maassluis Maritiem 3 september

 

Midden-Delfland Nieuws
5 juni: Activiteiten en programma Midden-Delfland Dag 17 juni 2023
29 mei: Sfeervolle eerste 'Dag van het kasteel' in de kasteeltuin van de Keenenburg
21 mei: Feestweek Vlaardingen 750 jaar stadsrechten
13 mei: Windas bij de Zonnehoeve officieel in gebruik genomen
10 mei: Dag van het kasteel, 29 mei Tweede Pinksterdag, kasteel Keenenburg in Schipluiden
29 april: Afzinkmoment Maasdeltatunnel van tunnelsegment Isabella afgebroken
29 april: Met Vockestaert de Boer op bij Hoeve Rust-hoff in de Aalkeetbuitenpolder
27 april: De drie dorpen van Midden-Delfland vierden Koningsdag op eigen wijze

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina