Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Koninginnedag in Midden-Delfland 2009
=> Originele pagina.

Koninginnedag in Midden-Delfland 2009...

Oranjeverenigingen in Schipluiden en Maasland hebben hun programma klaar. In Den Hoorn is een aantal vrijwilligers gevonden om het vertrekkende comité te vervangen en te zorgen voor een Koninginnedagfeest. In Schipluiden beginnen de festiviteiten al een week eerder. Maasland viert vooral feest op 30 april en de voorafgaande 'nach'. In Den Hoorn is een bescheiden feest op het Julianaplein. Op deze pagina en kort sfeerverslag van Koninginnedag in Midden-Delfland. Fotoalbum.

Voortijdig einde Koninginnedag festiviteiten

Koninginnedag begon in de drie dorpskernen volgens het programma. Toen kort voor 12.00 uur in Apeldoorn Koninnedag bruut werd onderbroken door een mislukte aanslag op de Koninklijke familie ging er een schokgolf door heel Nederland. Op veel plaatsen werden vervolgens de Koninginnedag festiviteiten langzaam en voortijdig beëindigd. In Schipluiden begonnen de middagactiviteiten nog wel zoals in het programma aangekondigd was. De Oranjevereniging had de rood-wit-blauwe vlaggen half stok gehangen. Maar rond vier uur werden de activiteiten beëindigd en vertrok iedereen rustig naar huis.


Programma's op internet

Het beloofde een prachtige Koninginnedag worden. De werkelijkheid werd anders, zoals inmiddels bekend... Hier een overzicht van de geplande activiteiten en koppelingen naar de Oranjeverenigingen:

Koninginnedag, zoals hij begon...

Tijdens de aubades in Maasland (9.00 uur) en Schipluiden (10.30 uur) was alles als altijd. De muziek, toespraken, ballonnen, optochten en kinderspelen. Iedereen had er duidelijk zin in bij het prachtige, zonnige weer. 

In Maasland was het de beurt aan de Maaslandse Harmonie om tijdens de aubade de samenzang te begeleiden. Bovenaan de trappen van de Nieuwe Kerk stonden naast burgemeester Rodenburg ook de gedecoreerden uit Maasland. Na het oplaten van de ballonnen begeleidde de harmonie de kinderen naar hun kinderspelen, deze keer bij de Groene Oase. Inmiddels hadden historische auto's zich opgesteld op de 's Herenstraat voor een rondrit, en werd rond de Oude kerk alles in gereedheid gebracht voor de Koninginnemarkt. Op het terras van museum De Schilpen kon men onder het genot van een kopje koffie alles goed in de gaten houden.

In Schipluiden begon de aubade om 10.30 uur voor het voormalige gemeentehuis met het hijsen van de vlag en het zingen van het Wilhelmus en Piet Hein. Dit jaar geen lintjes in Schipluiden en Den Hoorn. Even later was er de (zeer bescheiden) optocht met als thema 'Terug in de Tijd': Muziekvereniging Sint Caecilia ging voorop, gevolgd door één leuke loopgroep en twee prachtige wagens. Langs de Singel en Dorpsstraat werden 's middags de oude ambachtenmarkt en vrijmarkt gehouden.
In Den Hoorn was er de aubade om 9.00, waarbij ook Sint Caecilia voor de muzikale begeleiding zorgde. De activiteiten vonden plaats op het Julianaplein.

Schipluiden: een vooral 'lange' Koninginnedag

In Schipluiden is het tegenwoordig gebruikelijk de viering van Koninginnedag uit te smeren over enkele dagen. Een groot team van vrijwilligers weet elk jaar weer een verrassend programma te maken. Dit jaar, het 100-jarig bestaan van Oranjevereniging "Juliana" begonnen de activiteiten al bijna een week eerder vóór de eigenlijke dag. Op vrijdag 24 april startte een Lanparty in de Dorpshoeve, waar 's avonds ook Bruin Café geopend was. 

Op zaterdag 25 april werd op de ijsbaan aan de Holierhoek het  Paardenspektakel gehouden. Van 10.00-16.30 uur werd een vol programma afgewerkt voor jong en oud, waarbij paarden en pony's de hoofdrol speelden. Zo was er een uitvoering van een wild-west sprookje met een overval op de postkoets en de sheriff die de daders wist te vangen, verder waren er dressuur, een wedstrijd voor aanspanningen, een rassendefilé en meer. Even werd het spannend toen het vierspan pony's van Piet Doorn uit de bocht vloog en de wagen omsloeg. Gelukkig voor de 'racemuizen', koetsier en groom liep het ongeval goed af en konden het span een rustige afsluitende ronde rijden.
Op zondag 26 april stond het "Total Langstraat Oldtimertreffen" volledig in het teken van brandweerauto's en een enkele vrachtwagen. 

Er waren prachtige exemplaren te bewonderen. Zelfs tijdens de show werd er nog hevig gepoetst. Een aantal oude ladderwagens hadden hun ladders ver boven de huizen uit gestoken. Het toch wat geringe publiek genoot van veel brandweer-rood en chroom. De oude brandspuit uit Wateringen en de Volkswagen Kever en het Volkswagenbusje in brandweer uitvoering waren enkele voorbeelden uit de show aan de B.M. Singel. De brandweer van de gemeente Midden-Delfland was aanwezig en gaf blusdemonstraties; kinderen konden even de brandspuit bedienen. 

Midden-Delfland Nieuws
5 juni: Activiteiten en programma Midden-Delfland Dag 17 juni 2023
29 mei: Sfeervolle eerste 'Dag van het kasteel' in de kasteeltuin van de Keenenburg
21 mei: Feestweek Vlaardingen 750 jaar stadsrechten
13 mei: Windas bij de Zonnehoeve officieel in gebruik genomen
10 mei: Dag van het kasteel, 29 mei Tweede Pinksterdag, kasteel Keenenburg in Schipluiden
29 april: Afzinkmoment Maasdeltatunnel van tunnelsegment Isabella afgebroken
29 april: Met Vockestaert de Boer op bij Hoeve Rust-hoff in de Aalkeetbuitenpolder
27 april: De drie dorpen van Midden-Delfland vierden Koningsdag op eigen wijze

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina