Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Wonen op de boerderij - tentoonstelling in museum Het Tramstation, Schipluiden, 2003
=> Originele pagina.

"Wonen op de boerderij"

Schipluiden, 17 mei 2003. De openingshandeling van deze nieuwe tentoonstelling in het museum Het Tramstation werd verricht door Nico van Paassen, eigenaar van de biologische boerderij "De Woudhoeve" en voorzitter van de Agrarische Natuurvereniging "Vockestaert": het aansteken van de olielamp

Jacques Moerman, voorzitter van de Historische vereniging Oud-Schipluiden, ging hier voorafgaand in op het belang van het behoud van het open landschap van Midden-Delfland. Steeds meer stedelingen en inwoners van Midden-Delfland waarderen de aanwezigheid van de agrarische bedrijvigheid en de bijbehorende openheid van het landschap. De aanstaande Midden-Delfland gemeente wil dit visitekaartje graag behouden. 

Jacques hoorde een WLTO-bestuurder onlangs zeggen:"De boeren produceren niet alleen melk en kaas, maar ook rust en landschap". Dat klopt! Voor de eerste twee producten wordt betaald; voor de laatste twee niet of nauwelijks. Het pas opgerichte Groenfonds Midden-Delfland is een eerste stap in de goede richting. Het produceren van streek-eigen producten kan een kwaliteitsimpuls geven aan het agrarische Midden-Delfland.

In de Middeleeuwen tot en met de 19e eeuw waren de Woudtse boter en Harnaschkazen beroemd bij de abdijen van o.a. Leeuwenhorst en Egmond en ook in de zuidelijke Nederlanden Brabant (stad Antwerpen) en Vlaanderen (steden Gent en Brugge). Deze producten hadden het grafelijk stempel. Wellicht kan deze geschiedenis zich herhalen?

De tentoonstelling, gemaakt door Joke en Harry Brik en Jan Mooijman, toont een groot aantal gebruiksvoorwerpen en foto's van de vroegere agrarische bedrijvigheid in Midden-Delfland. Prominent aanwezig is de "mobiele" bedstee in de Wachtkamer, afkomstig van de boerderij Korpershoek. Er is ook veel te lezen, o.a. de geneologische gegevens van bekende agrarische families uit de regio. Oude film/video-opnamen van het boerenleven van enige tijd geleden maken de tentoonstelling compleet.

De tentoonstelling in het Tramstation, Otto van Zevendestaart 2, 2636 HN Schipluiden, duurt tot eind oktober 2003: geopend woensdag en zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur. Het jaar 2003 is ook het Jaar van de Boerderij

Midden-Delfland Nieuws
21 mei: Feestweek Vlaardingen 750 jaar stadsrechten
13 mei: Windas bij de Zonnehoeve officieel in gebruik genomen
10 mei: Dag van het kasteel, 29 mei Tweede Pinksterdag, kasteel Keenenburg in Schipluiden
29 april: Afzinkmoment Maasdeltatunnel van tunnelsegment Isabella afgebroken
29 april: Met Vockestaert de Boer op bij Hoeve Rust-hoff in de Aalkeetbuitenpolder
27 april: De drie dorpen van Midden-Delfland vierden Koningsdag op eigen wijze
19 april: Met Vockestaert de Boer op: Hoeve Rust-hoff, zaterdag 29 april
17 april: Vroege Vogelexcursie Kraaiennest

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina