Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Wilgen knotten in de eendenkooi Schipluiden- 22 februari 2003
=> Originele pagina.

Wilgen knotten in de eendenkooi

Op zaterdag 22 februari was het een ongebruikelijke drukte in de eendenkooi van Schipluiden langs de Zouteveenseweg. Een bordje met het woord "Knotten" was vooraan bij de weg geplaatst. 

Op deze schitterende winterse dag kwamen o.a. vrijwilligers van de wilgenknotgroep Maasluis-Maasland hier bijeen om Natuurmonumenten en kooiker Gerard van Winden te helpen met het knotten van een flink aantal wilgen langs en nabij de kooiplas. 

De enthousiaste en op elkaar ingewerkte groep strijkt om de paar weken in het knot-seizoen neer op een andere plaats om daar te assisteren. 's Ochtends om tien uur werd begonnen aan de Delftse kant van de kooi. Tegen de lunch is al een flink stuk gedaan en is Tanthof ineens heel dichtbij. Na de erwtensoep, koek met jam en de zelf meegebrachte etenswaren wordt het deel langs de plas onder handen genomen. Professioneel worden grote takken met een touw vastgebonden om ze de goede kant uit te laten vallen. Iedereen kiest zo zijn eigen boom om te kortwieken. Daarna worden de takken in een handzaam formaat gezaagd en op grote hopen gelegd. Bij het afzagen van de takken worden uitsluitend handzagen gebruikt, dat geeft een stuk minder lawaai en maakt het werk veel aangenamer. De twee dames in het gezelschap doen niet onder voor de mannen. Even na drie uur zit de klus erop. Iedereen is moe en voldaan na de gedane arbeid en door de stralende zon een tintje bruiner geworden. Het werken in dit cultuurhistorische monument is een bijzondere belevenis; de tijd stond even stil.... 

Volgende jaar zal weer een ander stuk van de kooi onder handen genomen worden. Vrijwilligers zijn altijd welkom!

Nog even achterom kijkend ligt de plas weer in alle rust te wachten op het "jachtseizoen". In deze kooi worden eenden alleen nog gevangen om ze te "ringen". Op deze manier wordt informatie vergaard over de vogeltrek van o.a. de Smienten en Wilde eenden. Daarom is deze kooi niet open voor publiek. De eendenkooi in de Aalkeetbuitenpolder is wel toegankelijk!

Midden-Delfland Nieuws
21 mei: Feestweek Vlaardingen 750 jaar stadsrechten
13 mei: Windas bij de Zonnehoeve officieel in gebruik genomen
10 mei: Dag van het kasteel, 29 mei Tweede Pinksterdag, kasteel Keenenburg in Schipluiden
29 april: Afzinkmoment Maasdeltatunnel van tunnelsegment Isabella afgebroken
29 april: Met Vockestaert de Boer op bij Hoeve Rust-hoff in de Aalkeetbuitenpolder
27 april: De drie dorpen van Midden-Delfland vierden Koningsdag op eigen wijze
19 april: Met Vockestaert de Boer op: Hoeve Rust-hoff, zaterdag 29 april
17 april: Vroege Vogelexcursie Kraaiennest

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina