Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Excursie Boerderijen - Historische Vereniging Oud Schipluiden - 24 mei 2003 - 't Woudt
=> Originele pagina.

Excursie Boerderijen

24 mei 2003 't Woudt. Alle leden en vrienden van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden waren op 24 mei uitgenodigd voor een excursie langs een aantal karakteristieke boerderijen in en om het kerkdorp 't Woudt. 2003 is immers het jaar van de boerderij! Langs de wandelroute liggen 10 boerderijen: van oud (ca. 1580) tot zeer modern. Ook het gebruik verschilt sterk: van woonboerderij tot ecologisch bedrijf. Op dit betrekkelijk klein oppervlak is een goed beeld van de boerderijontwikkeling van Midden-Delfland te zien.

De tocht begon in 't Woudt vóór de NH kerk. In 't Woudt werd het exterieur van drie boerderijen bekeken en besproken. De Hofwoning, bij binnen komen in 't Woudt meteen rechts neemt een prominente plaats in. Ook de boerderij uit 1665 mag er zijn! De tocht vervolgde naar het westen over het oude kerkenpad naar De Lier. Hier loopt men langs de Meer, een overgebleven zijarm van de Lee (die nog door De Lier stroomt).
Het officiële kerkenpad wordt niet meer zo goed onderhouden. De twee slootovergangen waren voor deze gelegenheid (tijdelijk) hersteld. Even verderop langs het pad staan nog twee boerderijen. Eén ervan is van de fam. Dijkshoorn en herbergt een melkveebedrijf met zo'n 90 koeien. Er was gelegenheid even binnen in de stal te kijken en te luisteren naar uitleg over de bedrijfsvoering. Even verderop staat de historische boerderij van Chardon die nu als woning fungeert. De tocht gaat verder richting Woudseweg naar de boerderij van Nico en Ria van Paassen in, zoals Kruikius aangeeft: "Over Wout", een biologisch melkveebedrijf. Nico gaf uitleg op zijn bekende enthousiaste wijze. De laatste boerderij die bezocht werd is tegenwoordig bekend als de "ijsboerderij" van Van Woerden. Het is een modern melkveebedrijf waar de melk ter plaatse verwerkt wordt tot ijs voor de groothandel. Uiteraard kun je er ook een ijsje kopen!
Midden-Delfland Nieuws
21 mei: Feestweek Vlaardingen 750 jaar stadsrechten
13 mei: Windas bij de Zonnehoeve officieel in gebruik genomen
10 mei: Dag van het kasteel, 29 mei Tweede Pinksterdag, kasteel Keenenburg in Schipluiden
29 april: Afzinkmoment Maasdeltatunnel van tunnelsegment Isabella afgebroken
29 april: Met Vockestaert de Boer op bij Hoeve Rust-hoff in de Aalkeetbuitenpolder
27 april: De drie dorpen van Midden-Delfland vierden Koningsdag op eigen wijze
19 april: Met Vockestaert de Boer op: Hoeve Rust-hoff, zaterdag 29 april
17 april: Vroege Vogelexcursie Kraaiennest

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina