Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Boerenoogstdag in Maasland - Open Monumenten Dag 13 september 2003
=> Originele pagina.

Boerenoogstdag in Maasland

Op 13 september is het ook in Maasland Open Monumentendag. Als bijzonderheid is op deze dag de eeuwenoude boerderij “Torenzicht” , Westgaag 74, opengesteld voor bezichtiging. De boerderij is een van de mooiste van Maasland. Het betreft een zeventiende eeuwse boerderij met oudere elementen. Zijn de meeste boerderijen in Midden-Delfland ingericht voor de melkveehouderij, deze boerderij heeft nog een dorsvloer. In de Oude-Campspolder werd namelijk in vroeger tijden graan verbouwd. 

De eigenaar van de monumentale boerderij, Piet Koornneef, heeft op zijn land tarwe verbouwd speciaal met het doel dat op Open Monumentendag met behulp van antieke boerenmachines te verwerken. Inmiddels is, mede door de droge, hete zomer de tarwe geoogst. Een schovenbinder, een Mc Cormick uit 1953, heeft de schoven gebonden en zaterdag zal een Vendouvre dorsmachine uit 1928 de korrels te voorschijn peuteren. Dit oude Franse beestje wordt aangedreven door een Millot van 10 pk uit 1908.Tevens zijn er een aantal tractoren te bezichtigen o.a. een Lansbulldog uit 1952 en een Deutz uit 1953. 
Westgaag 74 was een gemengd bedrijf. Naast akkerbouw vond ook veeteelt plaats. In de oude schuur, die momenteel wordt gerestaureerd, zijn sporen gevonden van een oude karnmolenaandrijving. Met deze karnmolen werd boter gekarnd. Ook dit boter karnen zal op Open Monumentendag weer plaats vinden. De karn wordt aangedreven door een motortje van 2 pk uit de jaren vijftig. Verder zullen enkele dames het spinnewiel hanteren en zijn er uiteraard de huidige boerderijdieren te bewonderen.

Piet en Ella Koornneef hebben de afgelopen jaren dit fraaie rijksmonument gerestaureerd. Twee jaar zijn ze met de restauratie van het woongedeelte bezig geweest. Iedereen die dat wil mag zaterdag 13 september van 10.00 – 17.00 komen kijken naar het resultaat van hun noeste arbeid. 

Midden-Delfland Nieuws
21 mei: Feestweek Vlaardingen 750 jaar stadsrechten
13 mei: Windas bij de Zonnehoeve officieel in gebruik genomen
10 mei: Dag van het kasteel, 29 mei Tweede Pinksterdag, kasteel Keenenburg in Schipluiden
29 april: Afzinkmoment Maasdeltatunnel van tunnelsegment Isabella afgebroken
29 april: Met Vockestaert de Boer op bij Hoeve Rust-hoff in de Aalkeetbuitenpolder
27 april: De drie dorpen van Midden-Delfland vierden Koningsdag op eigen wijze
19 april: Met Vockestaert de Boer op: Hoeve Rust-hoff, zaterdag 29 april
17 april: Vroege Vogelexcursie Kraaiennest

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina