Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Zomerfeest Schipluiden 2001
=> Originele pagina.

Schipluiden bezet door Fransen

Zo opende het Schipluidense Zomerfeest 2001. We waren beland in het jaar 1813, de tijd van de overheersing van Napoleon.  Nederlanders, Duitsers, Belgen, Engelsen voeren per schuit naar de Vlaardingsekade. Eenmaal aan wal trokken zij in de richting van het door de Fransen bezette gemeentehuis. Onderweg werden nog wat extra manschappen uit huizen geronseld. 

Zie ook:

De strijd barstte pas echt los op de Keenenburgweg. Er werd heen en weer geschoten. Het aantal gewonden is vooralsnog onbekend. 

Onder aanvoering van maarschalk Van Bijsterveldt tot Vliegenthart werd een bestorming van het Gemeentehuis uitgevoerd. Helaas zonder succes. Aangezien de nacht inviel heeft het geallieerde leger zijn bivak opgeslagen op het nabijgelegen ijsbaanterrein. De echte strijd zou zondag pas echt losbarsten. Men spreekt over de Slag van Zouteveen.

Diverse winkels in het dorp kregen het de volgende ochtend wel even zwaar te verduren toen een groep soldaten en geronselde huurlingen een overval pleegden om aan brood en groente te komen.

Het bivak van de legers was het hele weekend op de 'ijsbaan' te bezoeken. De NAN (de Napoleontische Associatie der Nederlanden) zorgde daar voor een flink spektakel tijdens de strijd om Zouteveen op de zondag.

Op de zaterdagmiddag waren er verder nog wat schermutselingen tussen de Fransen en geallieerden op het (ijsbaan)slagveld.

 

Ook tijdens het wagenspel, later op de middag, was er een (kleine) onenigheid over een bontjas. Toneelvereniging VAT75 voerde een toneelstuk uit voor een volle Zomerfeest tribune.

Het Zomerfeest Schipluiden wordt/werd dit jaar voor de 30ste keer gehouden.

23 december 2013

Midden-Delfland Nieuws
21 mei: Feestweek Vlaardingen 750 jaar stadsrechten
13 mei: Windas bij de Zonnehoeve officieel in gebruik genomen
10 mei: Dag van het kasteel, 29 mei Tweede Pinksterdag, kasteel Keenenburg in Schipluiden
29 april: Afzinkmoment Maasdeltatunnel van tunnelsegment Isabella afgebroken
29 april: Met Vockestaert de Boer op bij Hoeve Rust-hoff in de Aalkeetbuitenpolder
27 april: De drie dorpen van Midden-Delfland vierden Koningsdag op eigen wijze
19 april: Met Vockestaert de Boer op: Hoeve Rust-hoff, zaterdag 29 april
17 april: Vroege Vogelexcursie Kraaiennest

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina