Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Zomer - 5
=> Originele pagina.

Volop zomer! - medio augustus

Gewone raket (Sysimbrium officinale) is een één of tweejarig, veel voorkomend kruid op wegbermen en ruige plaatsen. De plant is afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied. Het wordt ca. 1 meter hoog. De plant heeft heel kleine gele bloempjes. De jonge blaadjes en de toppen van niet bloeiende planten worden gebruikt in b.v. salades vanwege de mosterdsmaak.

De soortaanduiding officinale duidt op medisch gebruik. Delen van de plant werken urinedrijvend en maagversterkend en zijn goed tegen voorjaarsmoeheid, heesheid en hoest.

Boven een detail van de kleine bloempjes. Bloeitijd mei - oktober

De Gewone klit (Arctium minus) is een tweejarige, grote plant (tot meer dan 1 meter). De stengel is dik en rijk vertakt. De bladeren gesteeld en breed eivormig. De bloemkoppen staan in trosjes bij elkaar. De bloemen zijn buisvormig. Komt overal voor, met name op stortplaatsen en langs paden  Bloeitijd juni - september.

Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) is een overblijvende, hoge plant (tot meer dan 1 meter). De bladeren zijn veerdelig met lancetvormig getande bladdelen. Talrijke bloemkopjes in volle schermpluimen. Het bloemkop omhulsel is half kogelvormig. Bloemen zijn geel en buisvormig. 

De bloeiende toppen worden wel gebruikt om ingewandswormen te bestrijden, vandaar dat deze plant ook wel Wormzaad wordt genoemd..

Hij ruikt erg vies zodat de plant al gauw ontdekt als insectenwerend middel (vlooien bij de hondenmand, muggen en motten). Komt voor in bosjes, stortplaatsen en langs paden.. Bloeitijd juni - september. Giftig, bij veel gebruik dodelijk!!

Er zijn vele soorten Vergeetmijnietjes. Hier het Moerasvergeetmijnietje (Myosotis palustris L.). Deze soort heeft voor een vergeetmijnietje grote bloemen (5 tot 8 mm). Ook heeft het gladde gladde blaadjes, anders dus dan zijn familieleden, die sterk behaarde blaadjes hebben. Komt veel voor direct aan water. Bloeitijd juli - september.

De Heksenmelk (Euphorbia esula) is een zeer giftige, ongeveer 30 tot 80 cm hoge plant. Er zijn ongeveer 1000 soorten wolfsmelk; de meeste groeien in de tropen. Een aantal soorten groeit ook in de gematigde streken. Bij beschadiging van de wolfsmelk komt er een wit sap uit de wond dat erg giftig is. Op de huid kan het blaasjes veroorzaken; voor de ogen is het erg gevaarlijk. Gebruik langdurig water bij aanraking. Deze plant heeft in mei - augustus groen-gele bloemschermen. Hij komt voor in stroomdalen en langs oevers.


Detail van de bloemen van de Heksenmelk. Een aantal van deze planten staat elk jaar langs het fietspad  Maasland via Schipluiden naar Den Hoorn.

Het Driedelig tandzaad (Bidens tripartita) is een éénjarige plant die tot en meter hoog wordt. De stengels zijn roodachtig en rijk vertakt. De stengelbladeren zijn tegenoverstaand, gesteeld en drie tot  vijfbladig. De bloemkopjes zijn kogelvormig en staan aan de takuiteinden. De bloemen zijn bruin-geel De plant komt vaak voor in greppels en langs de waterkant (zoals hier langs de Kwakel, Maasland). Bloeitijd juni - oktober.

De plant Heelblaadjes (Pulicaria dysenterica) is een middelgrote, behaarde plant uit de familie Composieten. De bladeren zijn lancetvormig en bochtig gerand. De bloemhoofdjes bevatten buis- en straalbloemen. De kleur is geel en 15 tot 30 mm groot. De plant breidt zich uit door middel van wortelstokken. Hij komt voor op vochtige, grazige plaatsen, zoals langs wegen en sloten (hier de Foppenpolder bij Maasland). Bloeitijd juli - september.

Heelblaadjes werden vroeger als geneeskruid gebruikt, om wonden te helen en buikloop te stoppen (vandaar dysenterica). Bovendien zouden ze vlooien op een afstand houden. Pulicaria betekent "vlooienkruid". Zie ook: Heelblaadjes.

13 augustus 2014

Midden-Delfland Nieuws
25 juni: Groot afscheidsfeest voor burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland
24 juni: Varend Corso Westland neemt in Schipluiden afscheid van burgemeester Rodenburg
23 juni: Ode aan Midden-Delfland 2022 en Midden-Delfland Lied
23 juni: Varend Corso Westland vaart weer over de Delflandse wateren
20 juni: Waterkwaliteit in Midden-Delfland zeer slecht. Boswachter: “Zet die pomp uit!”
18 juni: Midden-Delfland Dag: 'een groen bewaard geheim' ontdekt!
18 juni: Night at the Bridge: een prachtig jubileumfeest met een koninklijk tintje
17 juni: 'Night at the Bridge': opbouwdag drie met de laatste puntjes

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina