Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Winter - 1
=> Originele pagina.

Héél even maar Winter...toen kwam de sneeuw!

Het zag er veelbelovend uit. Kort voor Kerstmis werd het kouder met een wind uit het noordoosten. Ook de brede vaarten raakten bedekt met een dun laagje ijs. Sommige dieren konden daar nog niet zo goed mee omgaan. De watervogels zochten elkaar op bij de wakken. Volgens de weermannen was er zelfs een kleine kans op een witte Kerst in Schipluiden.

Met het tegenlicht van de laagstaande ochtendzon biedt de Vlaardingsevaart, nabij de Vlieten even verderop rechts, een sfeervol aanzicht.

Alleen smalle polderslootjes waren juist dik genoeg bevroren. De ganzenfamilie rechts is in nog in diepe slaap, er vast op vertrouwend dat ze veilig zijn op het dunne ijs. In de verte ligt de jachthaven van Schipluiden.

Dichter bij de grond heeft de bevroren dauw prachtige ijskristallen achtergelaten op de bladeren van winterharde kruiden. Duidelijk is de groei van de kristallen te zien.

Sneeuw op 3e Kerstdag 2000

Het was een welkome afwisseling na een paar kwakkel winters. Meteen zo'n 10 centimeter sneeuw! Deze zwam op een knotwilg in 't Woudt overleefde de herfst. Onder de Franse tuin langs de Tramkade tussen Schipluiden en Den Hoorn.

Jonge Nijlganzen al in januari

Vader en moeder Nijlgans (Alopochen aegyptiacus) zijn er vroeg bij. Al in januari werden aan de BM Singel in Schipluiden kleine Nijlgansjes geboren. De ouders waken bijzonder goed over de ca. zeven jongeren die vrijwel constant bezig zijn met eten van het sappige gras langs de vijver. De Nijlgans is eigenlijk geen echte gans maar verwant aan de Bergeend. Hij is afkomstig uit Afrika. De ontsnapte Nijlganzen vormen een steeds groeiende populatie. Op sommige plaatsen verdringen zij andere vogelsoorten. In Nederland broeden de Nijlganzen van half januari tot eind juni.


Jonge Nijlgansjes op 25 januari 2004

13 augustus 2014

Midden-Delfland Nieuws
25 juni: Groot afscheidsfeest voor burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland
24 juni: Varend Corso Westland neemt in Schipluiden afscheid van burgemeester Rodenburg
23 juni: Ode aan Midden-Delfland 2022 en Midden-Delfland Lied
23 juni: Varend Corso Westland vaart weer over de Delflandse wateren
20 juni: Waterkwaliteit in Midden-Delfland zeer slecht. Boswachter: “Zet die pomp uit!”
18 juni: Midden-Delfland Dag: 'een groen bewaard geheim' ontdekt!
18 juni: Night at the Bridge: een prachtig jubileumfeest met een koninklijk tintje
17 juni: 'Night at the Bridge': opbouwdag drie met de laatste puntjes

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina