Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Reigers in Midden-Delfland
=> Originele pagina.

Reigers

Veruit de meest in Midden-Delfland voorkomende reigersoort is de Blauwe Reiger (Ardea cinerea). Deze soort broedt ook in Midden-Delfland, bijvoorbeeld in het reigerbosje op de Vlietlanden en ook in de naastliggende Broekpolder bos. De kans een Kleine Zilverreiger of Grote Zilverreiger te zien is veel kleiner; een Ralreiger (Ardeola ralloides) ontmoeten is een zeldzaamheid. Toch bracht op 31 mei 2007 een Ralreiger een bezoek aan Midden-Delfland, en wel de Vlaardingsevaart. Onmiddellijk waren de 'spotters' gealarmeerd en opgetrommeld en met hun telescopen en lange telelenzen werden veel foto's gemaakt .

Ralreiger

Deze enkele Ralreiger (Ardeola ralloides) voelt zich kennelijk hier best thuis. Langs de rietkraag naast de Duifpolder (nabij het Duifpoldergemaal) zit hij rustig toilet te maken en pakt af en toe een langskomend visje. Dan weer paradeert hij over de waterleliebladeren. Ook van langskomende boten trekt hij zich meestal niet veel aan. Een enkele keer zoekt hij even de bescherming van het veilige riet.

Volgens de Vogelgids van Natuurmonumenten komt de Ralreiger wel vaker 's zomers naar Nederland (in kleine aantallen). Maar broeden doet hij als sinds ca. 1880 niet meer in Nederland maar in zuid en zuidoost Europa. In de winter trekken de vogels naar Afrika om te overwinteren.

Blauwe reiger

De Blauwe reiger (Ardea cinerea) is de enige reiger die in Europa regelmatig voorkomt. In Nederland is zijn aantal de laatste jaren flink toegenomen. Zomer en winter is deze grote vogel (90-98 cm) in de buurt van water te vinden, en in de meest uiteenlopende poses, Tijdens de vlucht heeft de reiger een machtig postuur met een zware vleugelslag waarbij de vleugels ver naar beneden gaan. Zijn ingetrokken hals hierbij is kenmerkend.

Blauwe reigers eten niet alleen vis, maar lusten ook graag muizen, mollen en jonge vogels. Vaak zit een reiger enkele meters vanaf vissende mensen te 'bedelen' om een makkelijke vis.

Een deel van de Blauwe reigers vertoeft 's zomers in noordoost Europa, waarvandaan ze 's winters in Nederland aankomen. De Blauwe reiger broedt in kolonies in bomen, zoals op de Vlietlanden en in riet.


De Blauwe reiger is er 's winters, en...


... 's zomers.


Reigernesten op de Vlietlanden.


Af en toe een lekker visje... een kleine snoek.


Altijd loerend naar een prooi.


De Grote zilverreiger is inmiddels een algemeen voorkomende vogel; in elke polder van Midden-Delfland zijn er wel enkele vogels (hier de Akkerdijkschepolder).

Links:

02 februari 2020

Midden-Delfland Nieuws
25 juni: Groot afscheidsfeest voor burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland
24 juni: Varend Corso Westland neemt in Schipluiden afscheid van burgemeester Rodenburg
23 juni: Ode aan Midden-Delfland 2022 en Midden-Delfland Lied
23 juni: Varend Corso Westland vaart weer over de Delflandse wateren
20 juni: Waterkwaliteit in Midden-Delfland zeer slecht. Boswachter: “Zet die pomp uit!”
18 juni: Midden-Delfland Dag: 'een groen bewaard geheim' ontdekt!
18 juni: Night at the Bridge: een prachtig jubileumfeest met een koninklijk tintje
17 juni: 'Night at the Bridge': opbouwdag drie met de laatste puntjes

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina