Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Midden-Delfland staat in bloei
=> Originele pagina.

Midden-Delfland staat in bloei

10 mei 2013. Het Midden-Delfland gebied kent vooral veel weilanden waar 's zomers nog volop de koeien grazen. Maar een andere bezienswaardigheid, die slechts korte tijd te bewonderen is, bestaat uit de bloesem van de vele fruitbomen in de lente. In de maanden april en mei, verspreid over slechts enkele weken, is de bloemenpracht overal te bekijken. Op deze pagina een kleine greep van deze bloemenweelde. Voor een fietsroute langs enkele boomgaarden klik hier.

De magnolia of tulpenboom laat als een van de eerste bomen zijn prachtige bloemen zien (maart-april). De bloeitijd is maar kort: ca. een week. Bij de Aziatische soorten komen de bladeren daarna pas. Deze boom wordt vooral voor de sier gehouden en staat in menige tuin te pronken. Een fors exemplaar staat aan de Oostgaag bij restaurant De Lickebaertshoeve.

In april beginnen vervolgens de kersenbomen uitbundig hun bloesem te tonen. Aan de Westgaag 74, aan de westkant van de boerderij, staan een aantal mooie exemplaren die volop in bloei staan op 6 mei.

De perenbomen beginnen doorgaans half april met de bloei, maar dit is erg afhankelijk van het weer; in 2013 kwam de bloei later op gang. In de boomgaard van de Hofwoning in 't Woudt bloeit de perenboom op 5 mei volop. Daaronder de boomgaard van de familie Van Winden aan de Gaagweg, met de appelbomen nog in de knop.

Als de perenbomen vol in bloei staan beginnen de meeste appelbomen aan hun bloeitijd (wel afhankelijk van de soort). Langs de Tramkade bij Hodenpijl staat een aantal volwassen appelbomen in bloei.

Maar ook elders in het gebied is de peren- en appelbloesem te bewonderen, zoals in Negenhuizen (Zouteveenseweg) en de Woudweg.

In de Commandeurspolder ligt naast de voormalige trambaan, nu fietspad, een fruitboomgaard in een klein recreatiegebiedje. In dit ogenschijnlijk publiek bezit stoppen passanten in het najaar regelmatig om fruit voor eigen gebruik te oogsten.

Eind mei is het gedaan met de bloesem en zullen de bestoven bloemen hun vruchten gaan vormen, zodat in de herfst heerlijk fruit geoogst kan worden. En wellicht komt er weer een Appeltjesdag!

Naast de fruitbomen staan op veel plaatsen andere bomen in bloei die vooral bedoeld zijn om mooi te zijn, zoals de prunus of goudenregen.

02 februari 2020

Midden-Delfland Nieuws
1 februari: Nieuw tijdelijk wandelpad door de Dijkpolder
17 januari: Bewijs op video: boommarter leeft op het Rotterdams platteland
3 januari: Midden-Delfland in beeld 2022
27 december: Jubileum 100 jaar Caecilia Schipluiden viering: een overzicht
22 december: Film Maasland anno 1980 door Cor de Gier
20 december: Midden-Delfland Vereniging: ruimte maken voor moestuinderijen
17 december: Grote drukte op zaterdag bij IJsclub Vlietland
15 december: Dorpsfilm Maasland 1961 voor iedereen thuis te bekijken

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina